Gabriela Firea szerint Liviu Dragnea kémkedik utána

Balogh Levente 2018. szeptember 07., 17:45

Kémkedéssel vádolta meg Gabriela Firea bukaresti főpolgármester Liviu Dragneát, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét. 

A PSD tagjai közül egyre többen kezdik megelégelni a „Dragnea uralmat”

Mint szerdán este az Antena 3 hírcsatornának elmondta, az utóbbi napokban több látogatója is volt, akiket Dragnea utólag felhívott, és megkérdezte tőlük: miért voltak Fireánál, és mire készülnek.

„Mi nem készülünk semmire. Abszolút normálisan beszélgettünk a helyi közigazgatás ügyeiről, nem politikai összeesküvést szőttünk. Egyesek párttársak voltak, mások pedig olyan személyek, akik kötődnek a párthoz vagy hozzá, de nem párttagok” – mondta Firea, megjegyezve:

döbbenetesnek tartja, hogy Dragnea ugyanolyan eszközöket alkalmaz, mint azok, akik ellen állítólag harcol, akik törvénytelenül megszerzett információkat használnak fel.

Firea szerint előfordulhat, hogy Carmen Dan belügyminiszteren keresztül jutott a róla szóló információhoz. A főpolgármester már korábban megvádolta a minisztert, hogy a tárca hírszerzése révén jut bizalmas információkhoz egyes politikusokról.

Most ugyanakkor azt mondta: nem tudja, állami vagy magánintézmények figyelik a munkahelyén és az otthonában.

Firea azzal is megvádolta Dragneát, hogy az amnesztiatörvényt, amelyet az Európai Bizottság és az amerikai nagykövetség is bírált, alkueszközként lebegteti egyes büntetőjogi gondokkal szembesülő üzletemberekkel és politikusokkal folytatott egyeztetései során.

Firea kémvádjaira máris reagált az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP). Közölték: parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik annak kiderítésére, igaz-e, hogy Dragnea politikusok lehallgatására adott utasítást a belügyi hírszerzésnek. Közölték, a bizottság felállításának kezdeményezéséhez további ellenzéki támogató aláírások szükségesek.

Eközben a párton belül máris mozgolódás támadt a Firea által Dragnea ellen indított kampány hatására: három parlamenti képviselő is csatlakozott hozzá. Corina Bogdan, Emanuel Botnariu és Cătălin Zamfira Fireához hasonlóan Dragnea lemondását követeli, közös közleményben szögezve le: elfogadhatatlannak tartja, hogy a pártot egyetlen személy irányítsa a saját kénye-kedve szerint. Mindhárom képviselő a Fireához közel álló Ilfov megyei pártszervezet tagja.

Korábban két másik PSD-s képviselő is bírálta Dragneát. Răzvan Rotaru szintén Dragnea lemondását szorgalmazta, Mihaela Huncă pedig közölte: kilép a pártból, amiért az a kormányzás helyett belharcokkal foglalatoskodik. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter ugyanakkor kijelentette: Dragneát csakis pártkongresszuson lehet leváltani, és bírálta Fireát, amiért az a nyilvánosság elé vitte a panaszait.