Szeptember 27-én hallgatja meg a CSM ügyészi részlege Adina Floreát

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 07., 15:02

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének képviselői szeptember 27-én interjúvolják meg Adina Floreát, akit Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségébe javasol.

Elkezdődik a főügyészi kinevezés procedúrája Fotó: Facebook

A CSM pénteken közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy megszabta a DNA-főügyészi tisztségbe való kinevezést megelőző ütemtervet. Eszerint pénteken közvitára bocsátják a tárcavezető által javasolt jelölt menedzseri tervét, valamint leellenőrzik a pályázatot. Szeptember 27-én kerül sor Adina Florea meghallgatására, és október 2-án küldik el a CSM ügyészi részlegének véleményezését az igazságügyi miniszterhez.

Az igazságügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy Adina Floreát, a konstancai törvényszéki ügyészség ügyészét javasolja Tudorel Toader igazságügyi miniszter az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségébe. A tárca javaslata ezt követően a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elé kerül véleményezésre, majd Klaus Johannis államfőhöz, aki kinevezi a korrupcióellenes főügyészt.

A DNA-főügyészi tisztségből július 9-én menesztette Klaus Johannis elnök Laura Codruţa Kövesit, eleget téve az alkotmánybíróság határozatának.