Költséges a tanévkezdés: több száz lejt kell fordítani a családi büdzséből az iskolába készülő gyermekekre

Krónika 2018. szeptember 07., 11:24

Bár hétfőn megtöltik a diákok a romániai iskolákat, még mindig sok az olyan oktatási intézmény az országban, amelyik nem rendelkezik egészségügyi engedéllyel. A hétfőn kezdődő iskolai tanévben 34 oktatási hét lesz, amely 168 munkanapnak felel meg. 

Fotó: Tamás Attila

Átlagosan 250 lejbe kerül egy gyermek számára az iskolakezdés Romániában – derül ki egy friss felmérésből. Az általunk megkérdezett szülők szerint a jövő heti tanévkezdés különösképpen az évadkezdő osztályosoknál jár nagyobb kiadással, hiszen egy elsős számára megfelelő iskolatáskát kell vásárolni, de az egyenruhára, a tornaórához szükséges kellékekre is pénzt kell fordítani.

Az egyik marosvásárhelyi papírüzletben Nagy Edit elsős kislányával vásárolgatott. A kiválasztott márkás iskolatáska 280 lejbe került, a tanítónő által összeírt tanszerek 165 lejbe.

A könyvesboltként is működő papírüzletben az eladóktól megtudtuk, hogy nagyon sokan csak nézelődnek, felmérik az árakat, a nagy vásárlás hét végére várható.

A füzetek ára 1–2,5 lej között váltakozik, a nagyobb méretűek 5 lej körüliek. Egy radír 2–5 lej, a grafitceruzák darabonként 1,5–3 lej, a színes ceruzák 6–12–32 kiszerelésben találhatóak, a 32 darabos ceruzák elérhetik a 60 lejt. Egy toll 15 lejtől kezdődik, a tolltartók üresen 10, teli akár 40 lejesek. A ruházatot illetően a tréningek a legkelendőbbek ilyenkor, egy nadrág a nagyáruházakban 30–50 lej között van, az orosz piacon pár lejjel olcsóbb. A sportcipők ára nagyon változó, általában 50 lej felett már lehet találni olyan minőséget, amely nemcsak tornaórákon, hanem mindennap használható.

Tanügyi menetrend

Egyébként a szeptember 10-től, hétfőtől kezdődő tanév első szemeszter 2019. február 1-jéig tart, a második pedig február 11-én kezdődik, és június 14-én ér véget. Négy vakáció lesz a következő tanévben is: a téli szünidő december 22-től január 13-ig tart, a félévközi szünet február 2-től 10-ig, a tavaszi vakáció április 20. és május 5. között lesz a 2018/2019-es tanévben, a nyári pedig június 15-től szeptember 15-ig. Az elemi osztályok tanulói ugyanakkor egyhetes pluszvakációt is kapnak, október 27. és november 4. között nem kell majd iskolába járniuk. A középiskolások az érettségi miatt korábban, május 31-én fejezik be a tanévet, a nyolcadikos diákok pedig június 7-én. Az Iskola másként elnevezésű országos program öt egymást követő munkanapot ölelhet fel, és mindegyik tanintézmény eldöntheti, hogy mikorra időzíti október 1-je és 2019. május 31-e között.

A törvény által megszabott munkaszüneti napokon nem lesz tanítás: október 5-ét (az oktatás nemzetközi napját), június 5-ét (a pedagógusok napját) és június 1-jét (a nemzetközi gyermeknapot) különféle programokkal, rendezvényekkel ünnepelhetik meg a tanintézetek és tanfelügyelőségek

– írja elő a vonatkozó miniszteri rendelet. Különben Valentin Popa oktatási miniszter Hargita megye két iskolájában nyitja meg a tanévet hétfőn: a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium kilenctől kezdődő ünnepségén, illetve a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tizenegy órától kezdődő tanévnyitóján.

Egészségügyi gondok

Bár tavalyhoz képest javult a helyzet, még mindig sok az olyan oktatási intézmény, amelyik a tanév megkezdése előtt nem rendelkezik egészségügyi engedéllyel. Erdélyben is vannak olyan iskolák, ahol hiányzik a vezetékes víz, a mosdó pedig az épületen kívül található. Hargita megyében az oktatási intézmények többsége rendelkezik egészségügyi működési engedéllyel, így az iskolák és óvodák mindegyikében elkezdődhet a tanítás szeptember 11-én. A Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság a közelmúltban ellenőrzéseket végzett a megye 519 oktatási egységében, és közülük 493-nak megadták az egészségügyi működési engedélyt. Az intézmény jelentése szerint

a leggyakoribb hiányosságot a vezetékes víz jelenti az engedéllyel nem rendelkező oktatási intézményekben, amelyek többsége kis vidéki általános iskola vagy óvoda. Ezek egy részében még kerti vécét használnak, továbbá vannak olyanok, amelyekben már kiépítették az angolvécével ellátott mosdókat, ám az épületben még nincs vezetékes víz.

Hasonló a helyzet Fehér megyében is, ahol 501 oktatási intézményből 427 rendelkezik egészségügyi működési engedéllyel. Kolozs megyében 80 iskola kezdi az új tanévet úgy, hogy nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, míg Temes megyében pedig három vidéki iskolában nincs vezetékes víz, illetve a WC az udvaron található.

Felesleges iskolai igazolások

A tanév elején igazolások százait kell kiállítaniuk a háziorvosoknak, ami feleslegesen terheli őket. Seres Lucia, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke elmondta, az oktatási és az egészségügyi minisztérium közti megállapodás értelmében a bizonylatokat az iskola-
orvosoknak kell kiállítaniuk, de sok tanintézetben nincs ilyen, így végül a feladat nagy része mégis a háziorvosokra marad.

Csak Kovászna megyében több mint 30 ezer óvodás és iskolás szerepel a nyilvántartásokban, miközben 103 háziorvos és öt iskolaorvos dolgozik. A háromszéki orvos ugyanakkor emlékeztetett, évek óta küzdenek azért, hogy megváltoztassák az iskolai igazolások rendszerét, hiszen ezek így ebben a formában teljesen értelmetlenek.

A tanév elején megvizsgáljuk a gyereket, és leírjuk, hogy az egész évben járhat óvodába, részt vehet a tornaórákon. Egy év alatt sok minden változhat. Akkor kellene igazolást kiállítani, ha a gyereknek valamilyen betegsége van”

– részletezte Seres Lucia. Hiába próbálkoznak, hogy a rendszert módosítsák, a különböző minisztériumok válaszra sem méltatják őket.  

Tanévkezdés Csaba testvérrel

Idén is több mint háromszáz kis zarándok indul a tatárdombi iskolakezdés előtti szentmisére hálát adni, Isten áldását kérni az új tanévre. A szeptember 8-án 11 órától kezdődő szentmisén Böjte Csaba ferences szerzetes mond szentbeszédet, a gyerekek az alfalvi Domokos Kázmér napközitől indulnak a szentmisére.

„Ez a domb számunkra, székely fiatalok, felnőttek számára az éberség, a virrasztás, az élet nehézségeire való felkészülés szimbóluma is. Nem szabad naivak legyünk, gond, nehézség mindig volt és mindig lesz. Mindenki életében van vihar, zápor, megpróbáltatás, de ha életünket sziklára építjük, ha felkészülünk a mindennapi kisebb-nagyobb kihívásra, akkor életünk nem tragédiába, hanem diadalmas győzelembe fog torkollni. Az iskolaév elején évről-évre összegyűlünk, hogy imádságos szeretettel készüljünk a hosszú tanévre, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy bármennyi nehézség is van előttünk, mi együtt, egymás kezét fogva, Isten gondviselő szeretetében bízva képesek vagyunk legyőzni minden akadályt. A Szent Ferenc Alapítvány Gyergyó-medencei otthonaiban tanuló diákok tanévnyitójára nagy-nagy szeretettel hívjuk a medence minden gyermekét, fiatalját, felnőttjét. Gyertek, imádkozzunk együtt, kérjük a jó Isten áldását drága diákjainkra, bölcs tanárainkra, és a gyermekeink szüleire, családjára, hogy a 2018–19-es tanév mindannyiunknak örömteli, eredményes, áldott legyen!” – áll a Csaba testvér által megfogalmazott meghívóban.