Ausztráliai színtársulat lép fel Erdélyben: gazdag évadot kezd, koprodukcióban készülő előadást is tervez a Maros Művészegyüttes

Antal Erika 2018. szeptember 06., 16:10

Gazdag évad elé néz a Maros Művészegyüttes, amelynek vezetősége az idei terveket ismertette, valamint kiértékelte a társulat mozgalmas nyarát. A tájékoztatón beharangozták egy ausztráliai amatőr színtársulat Kárpát-medencei, erdélyi előadókörútját is.

Fotó: Haáz Vince

Nyáron is igyekeztünk minden meghívásnak, felkérésnek eleget tenni. Gazdag évadot ígér a tásulat – közölte a szerdai sajtótájékoztatón Barabás Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója. Mint mondta,

szeptember 27-én tartja a Maros Művészegyüttes az évad első bemutatóját, a Kicsi Svejk háborúja című táncszínházi produkciót, amelyet Varga János koreográfus és Kelemen László zeneszerző közreműködésével visz színpadra az együttes.

A 2018–19-és évad megkezdése előtt számos fesztiválon, város- és falunapon lépett közönség elé az együttes, amely az augusztust Széken kezdte, a néptánctábor zárórendezvényének volt a meghívottja, ezt követte a szatmárnémeti vendégszereplés, illetve augusztus végén a 6. Vásárhelyi Forgatag, ahol fontos szerepet vállaltak a programban.

Barabás Attila Csaba úgy fogalmazott, fontosnak tartják, hogy valamennyi meghívásnak eleget tegyenek, valamennyi magyar rendezvényen fellépjenek, ezért ha tehetik, mindenhová elmennek,

nem hagyják ki a falunapokat, városnapokat, fesztiválokat sem. Mindenhol nagy szeretettel fogadják őket, előadásaikat nagy népszerűség kíséri – tette hozzá.

A szeptember 14–15-én Székelyudvarhelyen sorra kerülő táncháztalálkozón a Szép Palkó című táncszínházi produkcióval vesz részt a Maros Művészegyüttes, 16-án pedig a Nagyváradi Magyar Napokon a Tegnap a Gyimesben jártam előadásával lép közönség elé. Évek óta nem hagyják ki a vásárhelyi néptáncosok és zenészek a parajdi töltöttkáposzta-fesztivált sem, amelyet idén szeptember 23–23-án szerveznek meg, és ahol most is jelen lesznek.

Ausztráliától Farkaslakáig

A sajtótájékoztatón jelen volt Kovács Lőrinc marosvásárhelyi származású, Ausztráliában élő lelkipásztor, Magyarország tiszteletbeli konzulja, aki az óceániai országban működő amatőr színtársulat Kárpát-medencei előadókörútját harangozta be. Mint mondta, tizenöt éve él a távoli földrészen, ahol 2007-ben egyházi körökben szervezett egy színjátszó társulatot, amely lehetősége szerint minden évben betanul egy-egy könnyű darabot. Az idén Tamási Áron Hullámzó vőlegény című darabját mutatták be, és azzal vendégszerepelnek.

A turné – amelynek az Ausztráliától Farkaslakáig nevet adták – a magyarországi Bonyhádon kezdődik, azt követik a délvidéki, felvidéki fellépések. Erdélybe érkezvén szeptember 20-án Székelykeresztúron, 21-én Marosvásárhelyen, 22-én Nyárádszeredában lépnek fel, a záró előadást pedig szeptember 23-án Farkaslakán tartják.

Három intézmény közös produkciója

Első és egyedi előadásra készül három intézmény Marosvásárhelyen: a Tompa Miklós Társulat, a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes: Tamási Áron Tündöklő Jeromos című darabját viszi színre. Török István, a Spectrum Színház igazgatója arról beszélt, hogy valamennyien nagyon sokat várnak ettől a közös kezdeményezéstől, amelyet Török Viola rendez, és a tervek szerint december 6-án mutatják be. A koreográfus Horváth Zsófi, a zeneszerző Kelemen László. A bemutatót követően decemberben még legalább négy előadást szeretnének játszani – mondta Török István, aki a Budapesti Hagyományok Háza erdélyi képviselőjeként a táncházmozgalom jelentőségéről is beszélt. Elmondta, tavaly a mozgalom 40. évfordulóját ünnepelték Székelyudvarhelyen, most az első táncháznak ülik a 40. évfordulóját.