Bukarest kikéri magának, hogy „halálos veszélyt” jelentene az Európai Unióra

Krónika 2018. szeptember 06., 13:45

Románia az egyik legelkötelezettebb támogatója az erős Európai Uniónak, és megalapozatlannak tartja Günther Oettinger uniós költségvetési biztos minapi nyilatkozatát, amelyben ennek ellenkezőjét állítja – mutatott rá Teodor Meleșcanu külügyminiszter.

Fotó: MAE

A román diplomácia vezetője csütörtökön Facebook-bejegyzésben reagált arra, hogy az uniós biztos egy brüsszeli rendezvényen az európai projektet – belső és külső ellenfelek részéről egyaránt – fenyegető „halálos veszélyről” beszélt. A Politico brüsszeli hírportál szerdai beszámolója szerint Oettinger úgy vélekedett: Európán belül is „egyesek a meggyengítésére vagy akár a lerombolására törekszenek”, Lengyelországot, Magyarországot, Romániát, és az olasz kormányt nevesítve az uniós projekt állítólagos belső ellenfelei között.

„Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy az európai végrehajtó hatalom egy olyan tapasztalt tagja, mint Günther Oettinger minden valós alapot nélkülöző kijelentéseket tesz. Emlékeztetjük Oettinger urat: nem normális, hogy egy uniós biztos alapos előzetes tájékozódás nélkül vádoljon egy uniós tagállamot. Az uniós biztosoktól elvárható, hogy a teljes jogú tagállamokkal szemben kiegyensúlyozott és konstruktív hozzáállást tanúsítsanak, Oettinger úr állításai azonban ez ezzel ellentétes diskurzusba illeszkednek” – írta a közösségi oldalán a román külügyminiszter.

Meleșcanu leszögezte: Románia a csatlakozás óta eltelt tíz évben „lelkesen és elkötelezetten” támogatta az erős, stabil és virágzó Európai Unió eszméjét.

„Biztosíthatjuk európai partnereinket, hogy Románia hozzáállása nem változott és – felelősségünk tudatában – készen állunk az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére. Reméljük, bebizonyíthatjuk, hogy Európa még erősebbé válhat” – idézte az MTI a román külügyminisztert.