Újabb nagyváradi palotákat restaurálnak – Megújul a megyeszékhely belvárosának két, jelentősen leromlott állapotú műemlék épület

Krónika 2018. szeptember 06., 15:03

Egy év múlva régi pompájában tündökölhet Nagyvárad belvárosának két gyönyörű műemlék épülete: a Klo­bu­sitz­ky-, valamint az idősebb Rimanóczy Kálmán-palota.

A nagyváradi Rimanóczy palota Fotó: Ebihoreanul.ro

A nagyváradi belváros arculatának újabb két meghatározó épületét restaurálja az önkormányzat. A városháza bejelentése szerint az önkormányzat épület­rehabilitációs programjának
keretében megújul a Klobusitzky-palota, valamint az idősebb Rima­nóczy Kálmán-palota.

A két, egyaránt a város legforgalmasabb sétálóutcáján, a Fő (Köztársaság) utcán álló ingatlanra igencsak ráfér a felújítás, mivel az elmúlt évtizedekben homlokzatuk és tetőzetük alaposan megrongálódott.

A Klobusitzky-palota homlokzatának díszítőelemei annyira meglazultak, hogy bármikor lezuhanhatnak, veszélyeztetve a gyalogosok testi épségét, ezért egy részüket tavasszal tűzoltók szedték le.

Most azonban az önkormányzat teljes körű felújítást tervez, legalábbis ami a homlokzati részt és a tetőszerkezetet illeti. A felújítás összege áfa nélkül közel 700 ezer lej, a munka tervezett időtartama 12 hónap. A Pintér István építészmérnök tervei alapján, 1926-ban épült a Fő utcai monumentális palota, amely barokk és copf stílusával, három utcára néző hatalmas és esztétikus homlokzatával a 20. századi váradi építészet egyik kiemelkedően szép példája.

Hasonlóképpen megújul a Fő utca másik ékessége, a Rimanóczy-palota is.

A szintén jelentősen leromlott állagú épület a velencei Cá d’Oro másolata, más léptékben és persze jóval egyszerűbb formában. A tulajdonos fia, ifjabb Rimanóczy Kálmán tervezte.

Egyenes vonalvezetés, díszes boltívek és csúcsívek jellemzik. Eklektikus stílusú épület egyértelmű neogót beütésekkel. A palota felújítása 2 millió 980 ezer lejbe kerül, és 18 hónapig tart.
Amint arról korábban írtunk, a nagyváradi önkormányzat két évvel ezelőtt fogadta el azt a rehabilitációs programot, amelynek köszönhetően a belváros számos emblematikus épülete – így a Fekete Sas Palota, a szintén Fő utcai Moskovits- és Stern-palota, a Poynár- és a Róth-ház – is megújult, és amelynek keretében jelenleg a Guttmann- és a Kolozsváry-házat restaurálják.

 

Kitiltott rendezvények a Szent László térről                                                        Meghökkenést keltett a nagyváradi polgárok körében az önkormányzat egyik közelmúltbeli döntése, amelynek értelmében a jövőben a város két évvel ezelőtt felújított főterén, a magyarok által Szent László tér, a románok által Egyesülés tér néven ismert helyszínen nem lehet nagyszabású tömegrendezvényeket szervezni. A döntés oka az, hogy a négymillió eurós európai uniós támogatásból felújított téren durván megrepedeztek a kőlapok, a tömegrendezvények idején ugyanis ráengedték a színpadtechnikát vagy egyéb eszközöket szállító teherautókat, a burkolat pedig nem bírta el a súlyukat. A tér felújítását kivitelező cég tízéves jótállást vállalt, ezért díjmentesen kicseréli a jelentős számú megrepedezett kőlapot, ugyanakkor jelezte: a burkolatnak nem tesz jót, ha teherautók közlekednek vagy parkolnak rajta. Ennek nyomán döntött úgy az önkormányzat, hogy a rendezvényeket a várban vagy más helyszíneken szervezik meg. A döntés egy évre szól, ezen időtartam alatt megvizsgálják, hogy valóban csak akkor repednek meg a kőlapok, ha teherautók parkolnak rajtuk, vagy más okból is rongálódnak.