Drágíthatja a húst az afrikai sertéspestis: az import alakulása is befolyásolja az árakat

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 05., 19:30

Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára.

Jelen pillanatban még nincs ok a drágításra Fotó: Kristó Róbert/archív

Rövid távon nem kell a sertéshús árának emelkedésétől tartani, hosszú távon azonban elkerülhetetlennek tűnik a drágulás – vallják a szakemberek, akiket azt követően kérdeztünk meg, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot az afrikai sertéspestis terjedésének várható hatásairól. Akadt, aki szerint drasztikus áremelkedésre kell felkészülnünk, mások szerint viszont a piac elég nagy hányadát jelenti az importhús, így nincs ok aggodalomra.

Hosszú távon drágulás várható

Hosszú távon várhatóan drágulni fog a sertéshús az afrikai sertéspestis-járvány miatt – jelentette ki a Krónika megkeresésére Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Mint magyarázta,

rövid távon csökken a sertéshús ára, elsősorban a fertőzés által érintett megyékben. Ez azért is veszélyes, mert ezt a helyzetet kihasználják a böllérek, akik olcsón felvásárolják a húst a járvány sújtotta megyékből, és a tiltás ellenére megpróbálnak kereskedni vele.

Könczei Csaba ugyanakkor rámutatott, a romániai állattenyésztésre hatalmas csapást mért a járvány, a kényszervágások miatt jelentősen megcsappant a sertésállomány, ezért hosszú távon várhatóan növekedni fog a hús ára.

Az ágazat megsínyli a járványt

„Az ágazat egy ilyen hatalmas csapás után nehezen tud majd újra talpra állni, és ismét a jelenlegi áron értékesíteni” – véli az igazgató.

Könczei arra is kitért, hogy a felelőtlen emberek miatt nehéz megfékezni a járványt, Buzău megyébe is egy Tulcea megyei gazda hurcolta be a vírust a kóstolóval. „Abban reménykedtem, hogy a hegyek megvédenek, erre egy ember több száz kilométerről behozza a fertőzést a szomszédos Buzău megyébe” – részletezte Könczei Csaba. Elmondta,

Háromszéken már előfordul, hogy levágják az egészséges disznókat, hogy kisebb legyen a káruk, ha mégis beüt a vész, és a hatóságok elrendelik a kényszervágást.

Bizakodó ugyanakkor a sertéshús árának alakulását illetően Sikó Barabási Sándor. A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője kérdésünkre elmondta, a nagy feldolgozók gyakran külföldről vásárolják fel a sertést, hiszen a hús minősége általában egységes, és kifizetődőbb számukra, ha az olcsóbb, külföldi alapanyagból dolgoznak. Éppen azért a főállatorvos nem látja indokoltnak a drágítást. Szerinte a járvány veszélye, hogy emberek maradnak munka nélkül, a hatalmas farmokról, ahol általában vágóhíd és feldolgozóüzem is működik, egyik napról a másikra több száz ember kerülhet az utcára.

Sok még az ismeretlen

Elkerülhetetlennek tartja a sertéshús drágulását Petry Zalán Endre, Marosvásárhely legnagyobb húsfeldolgozójának tulajdonosa is. Arra azonban, hogy milyen mértékben fognak nőni az árak, nem tudott válaszolni. Mint mondta, ez nagyjából attól függ, a hatóságoknak miként sikerül kezelni az egyre súlyosodó krízist. Ez egyelőre közvetlen módon nem érte még el a Székelyföldet, de közvetett módon a hatásai már itt is érződnek.

A Magyar Termék Nagydíj Kárpát-medencéért nívódíjjal kitüntetett Primacom Kft.-nek sikerült találnia Maros megyei beszállítót, azonban a közelmúltban már egy teherautónyi holland disznóhúst is kénytelen volt importálni. Kérdésünkre, hogy miért nő a kereskedelmi eladási ár, ha eddig mind a termelők, mind a feldolgozók arra panaszkodtak, hogy az olcsó külföldi disznóhús tönkreteszi a hazai gazdaságot, Petry Zalán Endre elmondta, hogy az importból származó termékek csak időnként olcsóbbak. A kereskedők többsége és a fogyasztók zöme azonban nem kedveli a távolról érkezett portékát, mert az általában nem friss. „Nem lehet jóslatokba bocsátkozni, sem tervezgetni, mert naponta változik, alakul a helyzet, így semmi nem biztos. Én csak annyit tudok, hogy jelen pillanatban van mit feldolgoznunk, de hogy mit hoz a holnap, az rejtély” – nyilatkozta a Krónikának Petry Zalán Endre.

A kór érv lehet az áremelésre

Jelen pillanatban még nincs ok a drágításra – vallja Sorin Minea, az élelmiszeripari munkáltatókat tömörítő Romalimenta elnöke, az Angst húsfeldolgozó tulajdonosa.

Az ár akkor ugrana meg, ha az afrikai sertéspestis egész Európában elterjedne, és a kereslet meghaladná a kínálatot, vagy ha botrány övezné a témát”

– nyilatkozta a szakember az Economica.net portálnak. Meglátása szerint persze a termelőknek érdeke, hogy emeljék az áraikat, ezt pedig a sertéspestisre fogják. Az üzletember azt mondja, cége jelenleg romániai húsból dolgozik, de ha ez már nem lesz lehetséges elérhető áron, akkor importhoz fordul. „Van egy szabályom: a legjobb áron vásárolom a legjobb húst. A hazafiság meséje szép, de nincs értelme az üzleti életben. Romániából vásárolok, de ha már nem lehet, hozok kintről. Akárhogy, mi a szükségletnek csak az 50 százalékát termeljük meg” – fogalmazott.

Romániában az egyik legolcsóbb az alapanyag
Romániában még mindig az egyik legolcsóbb a sertéshús az Európai Bizottság által közölt legfrissebb, augusztus 20-án nyilvánosságra hozott statisztika szerint, igaz, az árszint meghaladja az uniós átlagot. A minőségi besorolás szerint jobb minőségű, S típusú féldisznó száz kilogrammonkénti ára Romániában 160,8 euró volt, az EU-átlag pedig 154,2 euró. Németországban viszont 163,1 euró, Magyarországon 162,4 euró volt száz kilogramm sertéshús. Eközben Hollandiában 138,2 eurós, Lengyelországban 155,5 eurós, míg Spanyolországban 156,7 eurós árszintet regisztráltak. A gyengébb minőségű, S típusú féldisznó ára Romániában 156,7 euró/100 kilogramm volt, az uniós átlag pedig 151,9 euró. Magyarországon eközben 159,1 eurót, Németországban 159,3 eurót kellett fizetni száz kilogramm húsért. Spanyolországban viszont 152,6 euró, Hollandiában 137 euró volt ugyanez a mennyiség.