Liviu Dragnea folytatná az együttműködést az RMDSZ-szel

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 05., 12:32

Az RMDSZ-szel kötött megállapodás továbbra is érvényben marad – jelentette ki Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Az RMDSZ prioritásainak támogatása az együtműködés előfeltétele

„A partnerségi megállapodást senki sem bontotta fel, tehát változatlan formában érvényben marad. Átadtam az RMDSZ képviselőinek a törvényhozási prioritásokról a végrehajtó bizottságban megszavazott listát, jövő héten pedig tárgyalunk majd a legfontosabb elfogadandó törvényekről, kezdve természetesen a nyugdíjtörvénnyel” – mondta hétfőn este Dragnea.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Dragneával folytatott hétfői megbeszélést követően azt mondta:

az együttműködés folytatásáról csupán jövő héten döntenek, miután tanulmányozták a PSD prioritáslistáját, és ismertetik vele a magukét.

Az RMDSZ prioritásait egyébként Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető ismertette. A politikus az MTI-nek elmondta: az anyanyelvű oktatási rendszer erősítése, a valós decentralizáció és a nyelvi jogokat garantáló közigazgatási kódex hatályba léptetése szerepel egyebek mellett a szövetség prioritásai között, amelyekhez a szociálliberális kormánykoalíciótól remél támogatást. Az RMDSZ prioritási közé került ebben az ülésszakban a vadászati törvénynek a – nagyvadak „kordában tartását” szolgáló – módosítása, a lemaradt régiók felzárkóztatását szolgáló törvénytervezet, a gyermekvállalást ösztönző és a családorvosi szolgáltatás javítását célzó jogszabály elfogadása is.

A frakcióvezető elismerte: az RMDSZ sok esetben védekezni kényszerül: nemcsak saját törvénykezdeményezéseihez kell a maga hétszázalékos parlamenti súlya mellé további több mint 43 százaléknyi támogatást szereznie, politikai befolyását sokszor a magyarság meglévő jogainak korlátozását célzó – kormányzati vagy ellenzéki – kezdeményezések kivédésére kell fordítania.

A prioritáslistára most például annak a kormányrendeletnek az utólagos parlamenti módosítása is felkerült, amely előírja, hogy a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet.

Az RMDSZ a szociálliberális PSD–ALDE-kormánykoalíció pártjait is tájékoztatta arról, milyen törvénytervezeteknél szeretne előrelépést az őszi ülésszakban. Korodi Attila szerint „jelen pillanatban az együttműködés még létezik”, ám folytatása az RMDSZ részéről azon múlik, hogy a koalíció hajlandó-e támogatni az RMDSZ prioritásait is. A frakcióvezető elmondta: az RMDSZ-nek számos kifogása van a kormány tevékenységével szemben. Az MTI felvetésére Korodi kitért a kormánypártok által szorgalmazott, de az ellenzék által bírált igazságügyi törvénycsomagra is.

Elmondta: az RMDSZ támogatja az alkotmánysértőnek bizonyult előírások módosítását, de azokét nem, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztetnék. Az RMDSZ elvégzett egy elemzést arról, hogyan viszonyulnak a jobbközép pártok – a törvénytervezetek és nyilatkozatok szintjén – az erdélyi magyarsághoz, és megállapította, hogy „nagyon siralmas” a kép.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a sorsa annak az autonómiatervezetnek, amelyet még a 2014-es elnökválasztás előtt dolgozott ki az RMDSZ, Korodi Attila azt mondta: egy ilyen törvényt akkor érdemes a parlament elé terjeszteni, ha arra van egy „látható pozitív hozzáállás is a többség részéről”, de a centenárium évében erre szerinte nincs lehetőség.