Johannis felfüggesztette a CSAT ülését, függőben a költségvetés-kiegészítés

Krónika 2018. szeptember 04., 15:19

Felfüggesztette kedden a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését Klaus Johannis államfő, aki szerint a kormánynak új költségvetéskiigazítás-tervezetet kell kidolgoznia.

Nem született konszenzus a büdzséről a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén Fotó: Presidency.ro

A nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes testület ülése után az államfő közölte, a Viorica Dăncilă vezette kormánynak meg kell magyaráznia azt is, hogy egy erős pozitív kiegészítéskor miért vágott le az állambiztonsági intézmények büdzséjéből. Klaus Johannis hangsúlyozta: amikor az állambiztonság terén tevékenykedő intézmények költségvetéséről van szó, a CSAT láttamozása nem fakultatív jellegű.

Az államfő szerint a kormány augusztusban nyilvánosságra hozott költségvetéskiigazítás-tervezete „erősen pozitív jellegű”, ennek ellenére, sokak meglepetésére, a kabinet jelentős összegeket vont el az állambiztonság terén tevékenykedő intézményektől.

„Nem volt konszenzus a tervezet kapcsán, így az nem kapta meg a CSAT jóváhagyását. Úgy döntöttem, hogy felfüggesztem a CSAT ülését, mert véleményem szerint a költségvetés-kiigazításra szükség van, de nem tekinthetünk el, és nem is akarunk eltekinteni az intézmények közötti lojális együttműködés elvétől” – közölte az államfő. Johannis hozzátette, a CSAT ülésének felfüggesztésével lehetőséget teremtett a kormánynak arra, hogy újragondolja a költségvetés-kiigazítás tervezetét, és lemondjon arról, hogy megvágja az állambiztonsági intézmények büdzséjét.

Johannis szerint mindezt semmiképpen sem lehet egyszerű „politikai fortélynak” nevezni. „Térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, az együttműködéshez, és amiként a helyzet normalizálódik, megkapja a CSAT belegyezését” – jelentette ki az államfő.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter úgy nyilatkozott: a költségvetés-kiigazítás elmaradása miatt gondok adódhatnak a nyugdíjak folyósításával. Hasonlóképpen vélekedett Sorina Pintea, az egészségügyi tárca vezetője is, aki szerint a kiegészítés elmaradása miatt az ágazat működése is „akadozhat”.