Politikai érdek fűződik a lemondatásához – állítja George Maior, Románia egyesült államokbeli nagykövete

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 04., 13:57

Az igazat mondta Rudolph Giuliani levelével kapcsolatban – jelentette ki kedden George Maior, Románia egyesült államokbeli nagykövete, a SRI volt igazgatója.

George Maior úgy gondolja, hogy a nemzet érdekében cselekedett

Maior a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság előtt jelent meg kihallgatásra – adta hírül az Agerpres.

A nagykövet kifejtette:

fenntartja korábbi nyilatkozatát, mert az összhangban áll a valósággal, és azzal, amit az amerikai kormány is nyilatkozott.

„Úgy gondolom, hogy igazat mondtam, és úgy gondolom, hogy a nemzet érdekében cselekedtem. Nem értem, hogy állíthatja valaki, hogy beavatkoztam az amerikai politikába, amikor magánszemélyről van szó. Az amerikai fél részéről a legkisebb gesztust, hozzáállást vagy nyilatkozatot sem láttam, ami ezt alátámasztotta volna. Ha a tisztségemből való távozáshoz politikai érdek fűződik – és úgy látom, hogy ez a helyzet –, akkor annak politikai okai vannak, amelyeket el kell magyarázni. Én nem próbálom elmagyarázni, mert semmi közük a diplomáciához és ahhoz a tényhez, hogy a román nemzet érdekében tettem eleget kötelességeimnek” – mondta.

George Maior hozzátette, hétfőn találkozott Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel, akinek részletekbe menően beszámolt az ügyben felsorakoztatott érveiről. Arról azonban nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy Meleşcanu beindította-e a tisztségéből való visszahívását célzó eljárást.

Rudolph Giuliani, az amerikai elnök ügyvédje és New York volt polgármestere augusztus végén levelet küldött Klaus Iohannis államfőnek és más román hivatalosságoknak, amelyben kérte a legfőbb ügyészség és a SRI közti megállapodások ellenőrzését, valamint a bírákra tett nyomásgyakorlás megszüntetését.