Lenácizta Johannist és kiposztolta egy tüntető orvosi adatait Vâlcov

Balogh Levente 2018. szeptember 04., 12:53

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) újabb politikusa próbálta kijátszani a „náci kártyát” Klaus Johannis államfő ellen.

Darius Vâlcov elvetette a sulykot.

A videóban a kormányellenes utcai megmozdulásokat szervező Rezist mozgalom hashtagje horogkeresztté alakul. Ezt követően azt állítja:

a Romániai Németek Demokrata Fóruma – amelyet korábban Johannis vezetett – a náci Deutsche Vokgsgruppe utódszervezete, Johannis államfő feje pedig Hitler-bajusszal és -frizurával jelenik meg.

Az elnök arca mellett hibás németséggel a Hail Iohannis (Heil Johannis helyett) felirat is előtűnik.

Mint megírtuk, korábban Liviu Pop volt oktatási miniszter utalt arra, hogy a romániai németek szervezete a náci Deutsche Volksgruppe jogutódja lenne. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter pedig annak kapcsán, hogy Johannis az augusztus 10-ei tüntetésen történt incidensek után azt mondta, hogy a könnygázt használó csendőrök elgázosították a tüntetőket, úgy fogalmazott: bátorságra vall egy német részéről az „elgázosítás” kifejezést használni.

Vâlcov korábban megosztotta a Rezist mozgalom egyik vezetője, Sandu Matei orvosi papírjait is, amelyek értelmében az aktivista személyiségzavarban szenved. Vâlcov szerint ez a bizonyíték, hogy az illető „flepnis dilinyós”.

A Facebook Vâlcov szerint törölte a posztot – legalábbis ezzel vezette fel az újabb, Johannisról szóló bejegyzését –, de Matei – aki rámutatott: 11 éve egy közeli hozzátartozója elvesztése miatt lett depressziós – már közölte: pert indít a politikus ellen.

Különben a hatályos jogszabályok tiltják, hogy egy páciens beleegyezése nélkül egészségügyi és személyes adatait nyilvánosságra hozzák.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Renate Weber, a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) EP-képviselője tegnap lemondásra szólították fel Vâlcovot a posztok miatt.

Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik koalíciós párt, az ALDE elnöke nem kívánta kommentálni az ügyet, de azt mondta: az emberi jogok védelme jegyében „nem normális” ilyesmit tenni. Mi több, Vâlcov párttársa, Tamara Ciofu PSD-s képviselő is „megbocsáthatatlan hibának” nevezte, hogy a kormányfői tanácsos nyilvánosságra hozta az orvosi adatokat. Véleményt nyilvánított az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet is, amely szerint Vâlcov törvényt sértett a náci jelképek népszerűsítésével.