Lendületes évadot ígér a Figura színház: vendégelőadásokat, bemutatókat, táncszínházi fesztivált kínál a gyergyói teátrum

Baricz Tamás Imola 2018. szeptember 04., 18:33

Hat új előadást, számos vendégprodukciót, tánc- és mozgásszínházi fesztivált sorakoztat fel a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház új évada. Albu István színházigazgató ismertette a tervezett programokat.

Az új bemutatók mellett az előző évadok markáns előadásai is műsoron maradnak

Hat bemutatóval, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál hetedik kiadásával, számos vendégjátékkal, valamint tíz műsoron maradó előadással várja nézőit a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház a 2018/2019-es évadban.

Albu István, az intézmény igazgatója hétfőn közölte,

visszatérő neves rendezőkkel, vendégszínészek, más művészek bevonásával tervezik az évadot.

Úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a színház a gyűjtőtér szerepét is betöltse, az itt tevékenykedő művészeket is bevonja az alkotásba.

Csehov klasszikusa,
táncszínházi fesztivál

A gyergyószentmiklósi színházban az évadnyitót csütörtökön este 7 órától a Három nővér című előadás bemutatójával tartják, Csehov klasszikusát Albu István rendezi.

Az évad egyik legkiemelkedőbb eseményére, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál hetedik kiadására október 16. és 21. között várják a közönséget.

A fesztivál programja belföldi és külföldi előadásokat kínál majd, a kísérőrendezvények között koncertek, workshop, könyvbemutató és közönségtalálkozók szerepelnek. A második bemutatót Botond Nagy jegyzi rendezőként, aki a A Homokszörny és az Anyegin című előadások után ezúttal Tennessee Williams drámáját, A vágy villamosát állítja a Figura színpadára.

Szilveszteri előadás a No Sugarral

Sokéves kihagyás után szilveszteri produkciót is láthat a gyergyói közönség: Martin McDonagh Macskabaj című komédiája Albu István rendezésében kerül műsorra. Az előadás érdekessége, hogy koprodukció a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekarral.

Barabás Árpád „Freddy”rendezi Mike Leigh Abigail bulija című darabját, az előadás a Figura Stúdió Színház, az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a csíkszeredai Csíki Játékszín közös produkciója, amelyet januárban mutatnak be. Barabás Árpád a Figura társulatának volt tagja, a Murlin Murlo, a Kés a tyúkban című előadások rendezőjének legújabb munkája a Füst munkacímet kapta, a produkció rendező-koreográfusa Goda Gábor, a budapesti Artus Kortárs Művészeti Stúdió vezetője.

Az évad utolsó bemutatója a legkisebb korosztályt szólítja meg; Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő Dávid A. Péter rendezésében lesz látható.

Dávid A. Péter rendezőként a tavalyi évadban debütált a Figuránál A kiválasztott című tantermi előadással, színészként több gyergyószentmiklósi előadásban is játszik.

Műsoron tartott előadások

Az új bemutatók mellett az előző évadok markáns előadásai is műsoron maradnak. A közönség továbbra is láthatja a Phaedrát, a Zűrzavaros éccakát, Az élet fáját, a Mártírokat, a Hideget, a Drognaplót, az Egyetlent, valamint a Kövekkel a zsebében, a Közel sincs már e vadság erdeinkben, valamint A kiválasztott című előadást.

A mozgalmas évadot több fesztiválrészvétel is kíséri. Szeptember és október folyamán a Figura a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett dráMA fesztiválon, az Interetnikai Színházi Fesztiválon (IFESZT), a karácsonkői ifjúsági színház által szervezett nemzetközi színházi fesztiválon, a Szatmárnémeti Északi Színház által szervezett Tranzit Feszten vesz részt. A korábbi évadokhoz hasonlóan számos vendégjátékot is láthat a közönség, többek közt a marosvásárhelyi, szatmárnémeti és székelyudvarhelyi társulatok produkcióit. Idén bővítette a gyerekeknek, fiataloknak szóló bérletrendszerét a színház, hat korosztálynak 14 előadást kínál.