Az erős, minőségi és stabil anyanyelvi oktatás szavatolása az RMDSZ fő célkitűzése az őszi ülésszakban

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 03., 20:50

Összegezte az őszi parlamenti ülésszak prioritásait az RMDSZ – olvasható az alakulat által az Agerpres hírügynökséghez hétfőn eljuttatott közleményben.

Biztos alapokra helyeznék az anyanyelvi oktatást Fotó: Boda L. Gergely

A dokumentum szerint az RMDSZ prioritás-listája első helyét az erős, minőségi és biztos alapokon nyugvó anyanyelvű oktatás szavatolása áll.

A szövetség az új ülésszakban az afterschool-programok létrehozását és ezek állami finanszírozását, a bentlakásrendszerek bővítését tűzte ki célul, illetve a parlamenti munka során kezdeményezi a speciális tankönyvekből való oktatás azonnali bevezetését.

Az RMDSZ parlamenti csoportja nem ért egyet azzal a sürgősségi kormányrendelettel, amely szerint a magyar nyelven zajló elemi oktatásban a tanítók helyett román szakos tanárok tartanák majd a román órákat.

A közlemény szerint a rendelet végrehajtása aggályos, hiszen egy előkészítő osztályos magyar gyermektől nem lehet elvárni, hogy kizárólag románul kommunikáljon. Amennyiben a kormányrendeletet nem vonják vissza, a parlamenti vitán az erre vonatkozó cikkely törlését kérik.

A második helyen a jobb életminőség garantálása a vidéken élőknek című programpont szerepel.„Több olyan kezdeményezés törvénytervezetbe foglalását célozzuk, amely megkönnyíti a vidéken élők mindennapjait. Ilyen például a vadászati törvény módosítása, amely révén nagyobb biztonságot szorgalmazunk a vidéken élőknek és jószágaiknak” – írja a dokumentum.

Az RMDSZ szorgalmazza továbbá az új közigazgatási törvénykönyv mielőbbi gyakorlatba ültetését.

A még nem hatályos törvénykönyv az RMDSZ módosító javaslatainak köszönhetően számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely hatékonyabbá teszi a helyi és megyei önkormányzatok működését, és garantálja a nyelvi jogokat.

Erős önkormányzatokat, kevesebb bürokráciát és valós decentralizációt! – ez a programpont a negyedik helyen szerepel a listán.

Meggyőződésünk, hogy a személyi jövedelemadónak teljes mértékben a helyi és megyei költségvetést kell gyarapítania, így a helyi önkormányzatok több pénzt fordíthatnak a helyi közösségek jólétének megteremtésére”

– fogalmaz a közlemény.

Az ötödik pontnál a hatékonyabb munkaügyi és szociális rendszer igénye jelenik meg. „Azon dolgozunk, hogy az egymás után több gyermeket vállaló anyák is megkaphassák a nekik járó, fizetésük 85 százalékával megegyező összeget, és ne érje őket diszkrimináció” – fogalmaznak.

A lista hatodik pontjában hozzáférhető orvosi ellátást kérnek. Véleményük szerint úgy kell bővíteni a családorvosi rendszert, hogy az mindenki számára elérhető legyen. Azokban a községekben, ahol nincs családorvos, lehetőséget kell teremteni arra, hogy az önkormányzat rendelőt építsen, és egy munkapontot nyitó orvos hetente legalább 10 órát legyen köteles ott dolgozni munkaidejében vagy munkaideje felett. Pontos kimutatást készítünk arról, hogy mely erdélyi településeken nincs jelenleg háziorvos – szögezi le az RMDSZ dokumentuma.