Gabriela Firea a nagyobb bukaresti beruházások akadályoztatásával vádolja Liviu Dragnea pártelnököt

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 03., 11:54

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök szándékosan akadályoztatta a bukaresti polgármesteri hivatal jelentősebb projektjeinek kivitelezését – állítja a főváros főpolgármestere, Gabriela Firea.

Éleződik a konfliktus a főpolgármester és a pártelnök között Fotó: Facebook/Gabriela Firea

Firea azt mondta egy vasárnap esti televíziós műsorban, hogy bár a különféle gyűléseken, az ő jelenlétében Dragnea a fontosabb bukaresti projektek támogatását szorgalmazta, a távozása után azt az utasítást adta a minisztereknek, hogy ne segítsék például a bukaresti körgyűrűvel vagy az Elcen energetikai központtal kapcsolatos tervezetek kivitelezését. A főpolgármestere azt állítja, hogy ezt több egykori minisztertől tudja. – jelentette hétfőn az Agerpres.

Már az első naptól kezdve akadályozták a nagyobb projekteket. Azt mondták: Gabriela Firea csak foglalkozzon a kisebb tervekkel (...), ne nőjön túlzott mértékben a népszerűsége, na tartson igényt a pártelnöki tisztségre, arra, hogy esetleg induljon az elnökválasztáson”

– fogalmazott Firea a România TV egyik műsorában.

A főpolgármester ugyanakkor felrótta Carmen Dan belügyminiszternek, hogy „nem vigyázott” az augusztus 10-i tüntetésen részt vevő állampolgárokra, illetve csendőrökre.

„Nem vigyázott azokra a bukaresti vagy máshonnan érkezett emberekre, akik részt vettek a tüntetésen és nem voltak erőszakosak, mint ahogyan a saját embereire sem. A csendőrök az első éjszaka a földön aludtak, ruhástól, ágy vagy matracok nélkül, mint valami tehenek” – mondta a főpolgármester, hozzátéve, azt is felrótta a belügyi tárca vezetőjének, hogy megpróbálta Speranţa Cliseru prefektusra hárítani a csendőrök augusztus 10-i közbelépésének felelősségét.

Firea azt is elmondta, hogy amikor a PSD országos végrehajtó bizottságának hétvégi ülésén ismertette az Európai Bizottság aggodalmát a bukaresti helyzettel kapcsolatban,

a belügyminiszter elővette több, a prefektus és egy államtitkár között folytatott magánbeszélgetés leiratát, ami arra enged következtetni, hogy kémkedik a párttársai után.

A főpolgármester hozzátette, hogy a szombati ülést követően – amelyen kérte Carmen Dan menesztését – számos üzenetet kapott párttársaitól, akik állítása szerint igazat adtak neki, de nem látják elérkezettnek az időt arra, hogy nyilvánosan is a támogatásukról biztosítsák.