Székelyföld határáig jutott az immár tizenegy romániai megyét megfertőző sertéspestisjárvány

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 02., 14:48

Románia tizenegyedik megyéjét is megfertőzte az afrikai sertéspestis, miután a hatóságok Buzău megyei településeken is kimutatták a kórokozó jelenlétét. Kovászna megyében óvintézkedéseket foganatosítottak emiatt.

Ciprian Botezatu, a Buzău megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság vezetője a sürgősségi eseteket vizsgáló testület vasárnapi ülésén elmondta, a bukaresti laboratóriumi vizsgálatok Pănătău és Lunca településeken mutatták ki a vírust, mindkét esetben háztáji gazdaságokban. Pănătău községben ugyanakkor egy harmadik gazdaságban is felmerült a sertéspestis gyanúja, ez esetben hétfőn érkeznek meg a laboreredmények.

Carmen Ichim prefektus tegnap elmondta, a sertésállományra rendkívül veszélyes betegség kór emberi hanyagság miatt jutott Buzăuba.

Egy, a Tulcea megyei Frecăţei településen (itt bukkant fel az elsők között az afrikai sertéspestis Romániában) élő család nemrég egy pănătăui tanyára látogatott, ezt követően a helybeli család egyik disznója megbetegedett, emiatt levágták, az egyik sonkát pedig a szomszédos Luncára ajándékozták. A megyei illetékesek szerint nem foganatosítanak általános kényszervágást, hanem az érintett településeken vezetnek be óvintézkedéseket, megtiltva például a saját fogyasztásra történő disznóvágást és a hússzállítást.

Az afrikai sertéspestis megjelenése miatt közúti szűrést vezettek be Kovászna és Buzău megye határában, hogy megelőzzék a betegség terjedését. Romániában jelenleg tizenegy megyét érint a 41-ből az afrikai sertéspestis-járvány, több mint 150 településen összesen 781 gócpont szerepel a hatóságok nyilvántartásában.

Ezzel egy időben felbukkant a vírus a hétvégén Bulgáriában is, holott az ottani hatóságok 133 kilométer hosszan kerítést emeltek a bolgár-román határon, megpróbálva megakadályozni, hogy a vándorló vadállatok a balkáni országba is átjuttassák a Romániát sújtó sertéspestis kórokozóját. A betegség határokon átívelő terjedésének oka az lehet, hogy számos dél-romániai gazda úgy próbál megszabadulni a beteg vagy elhullott sertésektől, hogy a Dunába dobja az állatokat. A közösségi oldalakon számos, lebegő sertéstetemeket ábrázoló fotók jelentek meg a napokban. Gicu Drăgan, a Brăila megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője szerint a folyam vizében terjed a fertőzés. „Az utóbbi napokban több fertőzött disznó tetemét találták meg a vízben, amelyeket felelőtlen emberek dobtak a folyóba” – nyilatkozta Drăgan.

Az Adevărul napilap ugyanakkor arról cikkezett, hogy Galați megyében „előrehozták a karácsonyt”, gazdák százai fogtak ugyanis neki a disznóvágásnak. Attól tartva, hogy a pestis terjedésével a hatóságok levágják az egészséges állataikat is, az állami kártérítésre pedig hónapokat kell várni, rengetegen idő előtt leölik a disznót. Neculai Tecuţă, Lieşti állatorvosa szerint naponta 60-70 állat kerül kés alá a környéken, és ugyanez a helyzet a régió többi településén is. Klaus Johannis államfő a múlt héten kétszer is azzal vádolta a kormányt, hogy nem tett meg mindent az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében.