Carmen Dan belügyminiszter menesztését kérte Gabriela Firea a PSD neptuni tanácskozásán

Hírösszefoglaló 2018. szeptember 01., 19:55

Az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen történtek miatt a belügyminiszter menesztését kérte Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke és Bukarest főpolgármestere a PSD országos végrehajtó bizottságának szombati ülésén.

Gabriela Firea saját pártját kritizálja

Gabriela Firea úgy nyilatkozott a neptuni tanácskozás végén, hogy Corina Creţu európai biztostól értesült a többi uniós biztos és maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke aggodalmáról a romániai politikai helyzettel kapcsolatban, mivel az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen könnygázt vetett be a csendőrség a békés tüntetőkkel szemben, mialatt átvonultak a Victoriei térre.

Ez az incidens negatívan befolyásolta Románia külföldi megítélését, és emiatt Carmen Dan belügyminiszter tehető felelőssé – vélekedett a főpolgármester, aki szerint

nem helyénvaló, hogy a belügyminiszter asszony koordinálási és kommunikációs hibái miatt szenvedjen az egész ország, minden román állampolgár, a kormány egésze és a Szociáldemokrata Párt is.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen jelenleg a viszonya Liviu Dragnea PSD-elnökkel, Gabriela Firea azt felelte: „Sajnos azt kell mondanom, hogy feszült”. Hozzátette: a helyzet megoldása Dragneától is függ, de mivel a pártelnök nem óhajt lemondani a belügyminiszterről, „törés” alakult ki közöttük.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vetette fel a CExN ülésén Dragnea leváltását a párt éléről, Firea kijelentette: minden végrehajtó bizottsági ülésen megismétlik kollégái, hogy ő még túlságosan új tagja a pártnak, és ezért vissza kell fognia magát a „túl bátor” javaslatok megtételében, mert

a párt élén történő esetleges változtatásokat célzó kongresszus megszervezését a politikai alakulat régebbi tagjai kell, hogy javasolják.

Firea hozzátette: úgy érzi, hogy a PSD támogatóinak tábora csökkent, és ez ellen tenni kell valamit. „Hogy mi az a valami, azt nem csak nekem kell megmondanom, nem vagyok és PSD-guru, mondják meg a régebbi kollégák” – fogalmazott a főváros polgármestere.