Újonccal avatják fel a hokiidényt: az új Sapientia U23 ellen kezdi a szezont a Brassói Corona a hazai jégkorongbajnokságban

Krónika 2018. augusztus 31., 16:07

A Székelyföldi Jégkorong-akadémia által nyáron létrehozott Sapientia U23 nevű csapat ellen kezdi a 2018–2019-es szezont hétvégén a Brassói Corona élvonalbeli férfi jégkorongcsapata.

Új klubként indulnak a gyergyóiak: a Progym helyett a Hoki Klub nevezett be Fotó: Beliczay László

Hét csapattal rajtol hétvégén a hazai felnőtt férfi jégkorongbajnokság 2018–2019-es szezonja, ahol a címvédő Csíkszeredai Sportklub, valamint a Brassói Corona, a Steaua, a Gyer­gyó­szent­miklós, a Sportul Stu­den­țesc és a Galac mellett a Csík­szent­domokosi Márton Áron Hokiklub égisze alatt benevezett Sapientia U23, a Székelyföldi Jégkorong­akadémia (SZJA) által nyáron létrehozott egyetemi csapat jelent újdonságot. Az együttes keretében csíkszeredai és gyergyói hokisok kaptak helyet.

Új klubként indulnak egyébként a gyergyóiak is, hiszen immár az Erste Ligában is érdekelt Hoki Klub vesz részt a hazai élvonalban a Progym helyett, miközben Galacon a Dunărea helyett a városi önkormányzat által létrehozott városi sportklub együttese szerepel majd.

Újdonságot jelent továbbá az is, hogy bukaresti jégcsarnok hiányában a Steaua Kézdivásárhelyen rendezi majd a hazai pályás meccseit, a Sportul pedig minden meccsét idegenben játssza majd.

A Román Jégkorong-szövetség hivatalos közleménye alapján a szombaton és vasárnap Brassói Corona–Sapientia U23-as mérkőzésekkel – mindkét nap 18.30-tól – kezdődő szezont újfent az alapszakasszal indítják, hogy a körmérkőzések során kialakuló összetettben élen végző csapatok elődöntőt vívjanak majd a rájátszásban. Az első helyezett a negyedikkel, a második helyezett pedig a harmadikkal játszik majd az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban, hogy utána a győztesek az egyik fél ötödik sikeréig küzdjenek a bajnoki címért, a vesztesek pedig legtöbb öt találkozón döntsenek a bronzéremről. Az alapszakasz 5–7. helyezettjei alsóházi tornán döntenek a helyezésekről.

Az Erste Ligában is szereplő Sportklub, Brassó és Gyergyói HK miatt az alapszakasz műsora még változhat, de az ismert, hogy a szeptember 9-én kezdődő határon átívelő pontvadászatban lejátszott egymás elleni mérkőzéseik a hazai bajnokságba is beszámítanak majd.