Pénzhiány a gyerekvédelemben: készek utcára vonulni a szociális hálózatban dolgozók, ha nem kedvez nekik a büdzsékiigazítás

Bíró Blanka 2018. augusztus 30., 14:34

Mindössze októberig biztosítja a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság költségeit a megyei közgyűlés által szerdán folyósított gyorssegély. Csak a büdzsékiigazítás jelenthet mentőövet.

Fotó: Kovászna megyei gyermekvédelem

Amennyiben a kormány szeptemberig nem orvosolja a szociális hálózatban a finanszírozás hiányát, nem fogad el pozitív költségvetés-kiegészítést, az ágazatban dolgozók és az ellátottak utcára vonulnak – szögezte le szerdán a Kovászna megyei közgyűlés rendkívüli ülésén Tamás Sándor, a székelyföldi megye önkormányzatának vezetője. Mint hangsúlyozta,

országszerte tarthatatlan helyzet alakult ki, több megye – például Hargita, Brassó, Maros, Bihar és Szatmár megye – vezetőivel is egyeztetett, és egyetértettek abban, hogy ha a helyzet nem változik, szeptemberben kénytelenek lesznek Bukarestben tüntetni, hogy felhívják a kormány figyelmét a gondokra.

A szerdai tanácsülésen különben a testület 5,8 millió lejt szavazott meg a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság költségeire, az ott dolgozók bérére, de ez a gyorssegély csak októberig biztosítja az intézmény működését.

Önerőből fedezzük azokat a költségeket, amelyeket a kormánynak kellene biztosítania. Már az év elején sejtettük, hogy gondok lesznek, ám a korábbi években utolsó percben mindig érkezett költségvetés-kiegészítés. Idén már két hónapja csak ígéreteket kapunk Bukarestből, a kormányt saját politikai ügyei foglalják le”

– foglalta össze Tamás Sándor, aki abban bízik, hogy hamarosan mégis lesz pénz a kormánytól, a most kiutalt összeget és az év végéig szükséges finanszírozást is megkapják.

Kovászna megyében az év végéig a szociális háló fenntartására 15 millió lejre lenne még szükség. Tamás Sándor rámutatott: a pénzhiány azért súlyosbodik évről évre, mert a munkaügyi minisztérium 2015-ben megállapított standard költségek alapján fizet a szociális szolgáltatások után, ám időközben, 2017-ben a közszférában megemelték a béreket, és az infláció miatt is megnőtt az alap és a valós költségek közötti különbség.

„Jelenleg a standardok a gyerekvédelem valós költségeinek 67 százalékát fedezik, míg a felnőttvédelem terén a reális kiadások 56 százalékára elegendő az, amit a minisztérium meghatározott. A szaktárca régóta ígéri, hogy aktualizálja ezeket az összegeket, de eddig nem történt konkrét lépés ez ügyben” – mutatott rá Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. Hangsúlyozta,

próbálják minimális költségekkel működtetni a rendszert, ám gyerekekről, fogyatékkal élőkről kell gondoskodniuk, így ez hosszú távon nem fenntartható.

Amint arról a napokban beszámoltunk, pénzügyi nehézségekkel küzd a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság is: szeptembertől a költségvetésből nem jut pénz sem az alkalmazottak bérének kifizetésére, sem az intézmény fenntartási kiadásaira. 

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője lapcsaládunknak elmondta, hozzávetőleg 18 millió lej hiányzik a költségvetésükből.

 Borboly Csaba, a Hargita megyei közgyűlés elnöke azonban a témához kapcsolódó közleményében hangsúlyozta, a mostani helyzet a tavalyihoz képest még súlyosabb, hiszen a megyei tanács idén költségvetési hiánnyal küzd. Éppen ezért Petres Sándor Hargita megyei alprefektussal együtt úgy döntöttek, hogy az általuk vezetett két intézmény felszólítja a kormányt, hogy sürgősen egészítse ki a költségvetést.