Perelik az oltyán gazdák a környezetvédelmi minisztériumot a vadkárok miatt

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 28., 12:19

A székelyföldi medvetámadások jelentette állandó veszélyhelyzet szempontjából is figyelemre méltó lépésre szánták el magukat olténiai gazdák, bíróság elé citálva a környezetvédelmi minisztériumot a vadállatok okozta károk miatt.

A vaddisznók évről évre megdézsmálják a kukoricatáblákat Fotó: Veres Nándor

Az Olt megyei Poboru község mezőgazdasági társulásai összefogtak, és beperelték a bukaresti zöld tárcát, valamint az érintett településeket övező erdők felügyeletét ellátó erdészeti hivatalokat, mivel évek óta figyelmen kívül hagyják a vadkárokkal kapcsolatos beadványaikat.

A megye északi felében fekvő község gazdái arra panaszkodnak, hogy noha a vaddisznók évről évre megdézsmálják a földjeiket – különösen a kukoricatáblákat –, a hatóságok semmit sem tesznek a jelenséggel szemben. Iulian Bărăscu, Poboru polgármestere szerint a vadkárok elhárításában illetékes intézmények nem is hajlandóak együttműködni az önkormányzattal és a lakossággal az ügyben.

Az embereken úrrá lett a kétségbeesés, már nem tudják, mit tegyenek, a mezőgazdaságI társulások pedig több milliárdos kárt szenvedtek. Parlamenti képviselőkkel is konzultáltunk, hogy miként lehetne módosítani a jogszabályokat a vadállomány csökkentése érdekében, de semmi sem történt”

– nyilatkozta az elöljáró a Mediafax hírügynökségnek. A polgármester hozzátette, előfordult, hogy az erdészeti hivatalok illetékesei a vadkárok bejelentése után két héttel ellenjegyezték a jegyzőkönyvet, emiatt az érintettek már nem tudták a törvényes határidőn belül benyújtani kárigényüket.

A Poboru termőföldjeit művelő társulások közül három az elmúlt évben összesen 900 ezer lej értékű kárigényt jelentett be, ehhez képest eddig egyetlen bani kártérítést nem kapott, így beperelték a környezetvédelmi minisztériumot és az erdészetet.

Ezzel egy időben a Székelyföldön egyre többen követelik a medveállomány ritkítását, miután a ragadozók a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik.

Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében, ebből négy esetet Tusnádfürdőn jeleztek, emiatt a környezetvédelmi minisztérium nemrég négy anyamedve és kilenc bocs áthelyezését, valamint két hím medve kilövését hagyta jóvá a fürdővárosban. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.