Védelem az üdülőknek: megtisztulhat a szélhámos szereplőktől az utazási irodák piaca

Bíró Blanka 2018. augusztus 28., 11:52

Csak azok az utazási irodák kapnak ezentúl működési engedélyt, amelyek bizonyítani tudják, hogy bármilyen akadály vagy csőd esetén kártalanítani tudják ügyfeleiket.

átmennek a szűrőn? Csak az igazán megbízható utazási irodákat tartaná a piacon az új rendelet Fotó: targuldeturism.ro

Az ügyfelek védelmét hivatott erősíteni nemcsak a visszaélések, hanem a szolgáltató esetleges csődje esetén is az utazási irodák működését szabályozó új kormányrendelet, amely szeptember másodikától, vagyis vasárnaptól lép hatályba. A Krónika által megszólaltatott szakember szerint a szigorúbb feltételek nem nehezítik meg a tisztességesen dolgozó irodák életét, viszont megtisztítják a piacot, és ezzel megerősítik az ügyfelek bizalmát.

Szigorú fegyelem

A vonatkozó, 2018/2-es számú kormányrendeletbe foglalt legfontosabb módosítás, hogy

az utazási irodáknak, a viszonteladóknak a valós forgalmukra kell biztosítást kötniük, és hatékonyabb biztosítási vagy garanciavállalási mechanizmusokat kell felmutatniuk annak érdekében, hogy amennyiben bármilyen gond van, vagy ha csődbe jutnak, kártalanítani tudják az ügyfeleiket.

A működési engedélyt csak abban az esetben válthatják ki, ha az utazási iroda törzstőkéje nem kevesebb mint 25 ezer lej. A módosítás másik fontos eleme, hogy minden irodának, az új, szigorított feltételek alapján az év végéig meg kell újítania az engedélyét. A licenc kiváltásakor vagy megújításakor a kereskedelmi egységnek be kell bizonyítania, hogy hatékony eszköze van arra, hogy bármilyen akadály vagy csőd esetén vissza tudja fizetni az utasoknak a költségeket.

Felmutathat bankgarancia-levelet, érvényes biztosítási szerződést vagy az utazási csomagok értékét biztosító törzstőkét. Ha a turisztikai csomagban a szállítás is benne van, a szállítást biztosító cégnek kell vállalnia, hogy bármi történik, hazaszállítja a turistákat, vagy ha ezt nem tudja megoldani, alternatívákat biztosít.

Arányos kártalanítás

A jogszabály alkalmazása a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyfelek magasabb védelmet élveznek, bizonyos helyzetekben az utazás teljes árát visszakaphatják, vagy hasonló értékű, sőt drágább utazást kell kapniuk, ha a befizetett valamilyen okból meghiúsul. A jogszabály arra is kitér, hogy

az utazási irodák kötelesek késedelem nélkül megfelelő támogatást nyújtani ügyfeleiknek, ha nehézségekbe, akadályokba ütköznek az utazás során.

Többek között tájékoztatniuk kell az egészségügyi szolgáltatásokról, a helyi hatóságok vagy a konzulátusok elérhetőségéről. A távolsági telefonbeszélgetésekben is segítséget kell nyújtaniuk, és támogatást az alternatív szállítási szolgáltatásokról. Viszont, ha az utas a saját felelőtlensége, hanyagsága miatt kerül nehéz helyzetbe, akkor ezekért a szolgáltatásokért pluszdíjat számolhatnak fel az irodák.

Borsos bírságok

Amennyiben az utazási irodák a szigorodó jogszabályi környezet mellett sem nyújtanak védelmet ügyfeleiknek, hatalmas bírságokra számíthatnak:

20–40 ezer lej közötti pénzbüntetést fizethetnek akkor is, ha indokolatlan késéssel fizetik vissza a valamilyen okból meghiúsult utazás árát. Ha egy naptári év leforgása alatt több ízben is megszegik a törvényt, újabb 30–50 ezer lej közötti bírságra számíthatnak.

A jogszabályra – mint ismeretes – azért volt szükség, mert az elmúlt években több utazási iroda is csődbe ment, ezért sokan nem tudtak elutazni a már befizetett üdülésre, és a pénzüket sem kapták vissza. Előfordult, hogy aki már elutazott, a saját költségén kellett megoldania a hazatérést.

Kiszűrik a pénztelen irodákat

Erre a módosításra nagy szükség volt, az Utazási Irodák Romániai Egyesülete (ANAT) már évek óta harcol azért, hogy módosítsák a törvényt – szögezte le megkeresésünkre László Endre, az ANAT erdélyi regionális elnöke is. Mint hangsúlyozta,

a szigorítás nem nehezíti meg az irodák működését, hanem megtisztítja a piacot, kiszűrik azokat az irodákat, amelyeknek nincs biztos anyagi hátterük.

Kiemelte ugyanakkor, hogy kizárólag a Románia területén működő szolgáltatókat tudják szabályozni, a külföldiekre a román törvény nem vonatkozik. Másrészt a szabályozás a turisztikai csomagokra érvényes, amelyek legalább két alapszolgáltatást – szállítást, szállást vagy étkeztetést – biztosítanak, arra viszont nem vonatkozik, ha valaki egy közvetítő portálon keresztül szállást, vagy repülőjegyet foglal.

László Endre arra számít, hogy ezzel megnövekszik az ügyfelek bizalma, hiszen nagyobb mértékű védelmet élveznek, ha egy utazási irodán keresztül bonyolítják le az üdülést, mintha csak lefoglalnak interneten egy szállást.

Előfordult már ugyanis, hogy a közvetítő portál csődbe ment, és a légitársaságok nem vették fel azokat az utasokat, akik ezen keresztül foglaltak jegyet – hívta fel a figyelmet László Endre.
Emlékeztetett egyúttal, az utazási irodák esetében a garancia kötelezettsége eddig is létezett, ám most jelentősen megnövelték a biztosítási értékeket. Ha eddig a programszervezőknek 50 ezer euróra, míg a viszonteladóknak 10 ezer euróra kellett biztosítást kötniük, most ezeket az értékeket a forgalom alapján számolják ki, így ha csődbe megy a vállalkozás, az ügyfél mindenképpen megkapja a pénzét.