Óriási a kár a váradi görögkatolikus püspöki palotában

Balogh Levente 2018. augusztus 27., 18:18

Bár a szakértői vizsgálat lezárultáig még felbecsülni sem lehet, milyen értékű kár keletkezett a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában, amely szombaton éjjel égett le, az első, nyilvánosságra került fényképek alapján látható, hogy az épület belseje súlyosan megrongálódott.

Fotó: Bihar Megyei Prefektúra

 A Bihar megyei prefektúra hétfőn közösségi oldalán tett közzé néhány felvételt, amelyen a pusztítás nyomai láthatók. Az épület tetőszerkezete teljesen megsemmisült, az elszenesedett gerendák a szintén kiégett első emeleti helyiségek padlóján hevernek, a tetőzet más tartóelemeivel együtt. Az első emeleti helyiségek a díszteremmel együtt siralmasan néznek ki, a falak kormosak, a lambéria sok helyen szintén megégett.

A képekhez mellékelt kommentárjában a prefektúra közölte:

a tűzoltók és a rendőrség bűnügyi nyomozók és ügyészek bevonásával elkezdett vizsgálata továbbra is zajlik, és minden, a tűz lehetséges okaira vonatkozó hipotézist kielemeznek.

A kormányhivatal köszönetet mondott a tűzoltóknak, akik sikeresen megakadályozták, hogy a lángok tovább terjedjenek.

 A károk mértékéről egyébként a görögakolikus püspökség sem tudott még semmit mondani, ugyanakkor Eugen Ivuț, a püspökség szóvivője a nagyságrend érzékeltetése érdekében annyit elmondott, hogy a restaurálás során csupán a teljes tetőszerkezet felújítási munkálataiért 200 000 eurót fizettek, a réz tetőburkolatot és a többi díszítőelemet adományként kapták Olaszországból.

 A megsérült vagy tönkrement építészeti értékek és műtárgyak között a püspökség az előcsarnok szecessziós ólomüveg-mennyezetét, szecessziós bronzlámpákat, négy értékes, majolikából készült kályhát, valamint egy neogótikus és egy szecessziós csillárt említett meg.

A püspökség képviselői egyébként hétfőn szakemberekkel egyeztettek arról, hogy a tetőzet nélkül maradt épületben milyen állagmegóvási intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a téli időszakban ne romoljon tovább az állapota. Rögzítették a tennivalókat is, hogy a tűz okait firtató vizsgálatok lezárulta után hozzákezdhessenek a tetőszerkezet kijavításához.

A megbeszélésen a Bihar Megyei Művelődési Igazgatóság képviselői és építészek mellett Böcskei László római katolikus püspök és a római katolikus püspökség menedzseri csapata is részt vett. A Bihar megyei önkormányzat ugyanakkor hétfőn közölte: 100 000 lejt utal ki a görög katolikusoknak a palota felújítására.

A tűz okai között sokan rövidzárlatot sejtenek,

az Electrica áramszolgáltató nagyváradi fiókjának igazgatója, Ionel Boja ugyanakkor az Ebihoreanul portálnak azt mondta: ha így volt, az az éppen belső felújítás alatt álló épület tetőterében vagy emeletén keletkezhetett annak nyomán, hogy valaki véletlenül megrongált egy vezetéket, semmiképpen sem azért, mert kevéssel a tűzvész előtt egy közeli utcai lámpa kábele kigyulladt.