Ferenc pápa: nem elítélni, hanem megérteni kell a homoszexuális gyerekeket

Kiss Judit 2018. augusztus 27., 17:25

A szülőknek nem szabad elítélniük, hanem meg kell érteniük a homoszexuális gyerekeket, és amennyiben a gyermeknél „aggasztó“ tulajdonságok vagy hajlamok kezdenek jelentkezni, akkor ajánlatos pszichiátriai segítséget nyújtani neki – jelentette ki Ferenc pápa.

Dublinban ismét bocsánatot kért Ferenc pápa a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért. Fotó: Daniel Ibanez/CNA

Kifejtette, a homoszexuális hajlamú gyerekek szüleinek nem szabadna elítélniük és ignorálniuk a gyermeküket szexuális irányultsága miatt, ehelyett a felnőtteknek inkább imádkozniuk és beszélgetniük kellene a kicsikkel, megérteni őket.

A pápa úgy fogalmazott, mindig is léteztek homoszexuálisok és homoszexuális hajlamú emberek. Az egyházfőtől azt kérdezték az újságírók, hogy mit mondana egy olyan apának, akinek a gyermeke éppen most vallotta be azt, hogy homoszexuális, Ferenc pápa először imádságot ajánlana.

Ne ítéljétek el a gyermeket. Beszélgessetek vele. Értsétek meg, adjatok neki teret, hogy meg tudjon nyilvánulni Egy ilyen gyereknek is joga van a családhoz, olyan családhoz, amely nem taszítja el“

– mutatott rá a római katolikus egyház feje. Egyébként Ferenc pápát a napokban lemondásra szíltották fel, az egyházfő nem méltatja válaszra azt a nyilatkozatot, amelyben a Vatikán volt washingtoni nagykövete lemondásra szólította fel, azzal vádolva őt, hogy tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a gyermekmolesztálási ügyéről, de inkább elhallgatta azt.

A pápa írországi látogatásán beszélt a levélről, amelynek állításai szerinte "magukért beszélnek" – írta az MTI. Az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

A lemondást követelő Carlo Maria Vigano nem állt elő bizonyítékokkal a pápa cinkosságával kapcsolatban. A volt vatikáni diplomata egyébként számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Washington volt érsekét azzal vádolják, hogy csaknem 50 éve szexuálisan bántalmazott egy fiatalkorút, és papnövendékeket kényszerített arra, hogy ágyba bújjanak vele.

Vigano állítása szerint Ferenc pápa 2013-ban rehabilitálta az akkor már szankcionált McCarricket. A 88 éves volt washingtoni érsek lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról csak idén augusztusban fogadta el Ferenc pápa. McCarrickre azt szabták ki, hogy élete hátralévő részét a világtól visszavonulva, imával és bűnbánattal töltse.

Írországi látogatásának vasárnapi záróeseményén, Dublinban ismét bocsánatot kért Ferenc pápa a katolikus egyház egyes tagjai által elkövetett visszaélésekért.

Köztük az írországi katolikus egyházi vezetők bűneiért, amelyeket a rájuk ruházott hatalommal visszaélve követtek el.

Ilyen ügyek – például a néhány éve felfedezett gyermektömegsír alapján – akadtak bőven a 20. század során a szigetországban, ahol a katolikus egyház rendkívül nagy befolyással bírt. (Az 1995-ös népszavazásig a válás is tilos volt Írországban.) Az írországi gyermekmolesztálási ügyekért korábban már Ferenc pápa elődje, XIV. Benedek is bocsánatot kért.