Tűz ütött ki a nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában: a tetőtér és a felső szint teljesen leégett

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 26., 09:46

A nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában 22 óra körül ütött ki a tűz, amelyet a 112-es egységes hívószámon jeleztek. Fél óra alatt a teljes tetőszerkezet lángba borult. Egy torony összedőlt.

Fotó: Agerpres/Eugenia Pasca

Az oltásban mintegy száz tűzoltó és tíz, vízzel és habbal oltó gépkocsi vett részt. Vasárnapra virradóan, háromnegyed egyre sikerült eloltani a tüzet.

 Az épületben senki nem tartózkodott, nincsenek áldozatok. A fatorony összedőlt és beszakadt az első emelet mennyezete. A palota mögötti épületet elhagyták a lakók

– közölte Camelia Roşca, a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője. Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus az Agerpres hírügynökségnek megerősítette, hogy a tüzet sikerült lokalizálni, semmilyen más épületben nem esett kár.

„A helyszínen maradunk, hogy felügyeljük a helyet, elhárítsuk az esetleges következményeket, majd ezt követően kezdődik a tűz okainak vizsgálata” – mondta Camelia Roşca.

A tűz a palota körülbelül 1300 négyzetméteres részében tett kárt. Az első emelet mennyezete beszakadt. Személyi sérülés nem történt.

A tűz alatt az ugyancsak a Szent László téren álló ortodox „holdas templom” kapuit kinyitották, és két lelkész misét mondott a tűzoltók megsegítéséért. Sokan betértek a térről imádkozni a templomba.

A görögkatolikus püspöki palota az erdélyi románok egyik jelképépülete. Az ingatlan homlokzatát nemrég több millió euróból újították fel.