Kikezdett magyar tantárgyversenyek – tendenciózus cikkben foglalkozott az oktatási megmérettetésekkel a Romanialibera.ro portál

Bíró Blanka 2018. augusztus 25., 09:26

A nemzetközi és országos tantárgyversenyeken és más megmérettetésen való részvételhez minden diáknak joga van függetlenül attól, hogy milyen nyelven tanul – szögezte le a Krónikának Kovács Irénke oktatási államtitkár. 

A magyar diákok számára szervezett versenyekre továbbra is igény van, és nem mondanak le ezekről.

Nemzetféltő cikket jelentett meg a Romanialibera.ro portál arról, hogy az oktatási minisztérium több magyar tantárgyversenyt finanszíroz, mint románt.

Már az írás címe is tendenciózus: ebben az oktatási miniszter magyarul mondja a román diákoknak, hogy „nem tudom”. Magyar oktatási szakemberek szerint törvény szabályozza, hogy a versenyeken való részvételhez minden diáknak joga van függetlenül attól, hogy milyen nyelven tanul. A magyar diákok számára szervezett, jól bejáratott versenyekre továbbra is igény van, és nem mondanak le ezekről.

A Romanialibera.ro írása szerint a minisztérium évek óta több pénzt ad a magyar nyelvű iskolai versenyekre, mint a román nyelven zajlókra.

A szerző felvetése szerint ez talán azzal is magyarázható, hogy a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári tisztséget tíz éve magyar nemzetiségű szakember tölti be: korábban Király András, jelenleg Kovács Irénke. Összesítésük szerint a már befejeződött tanévben a minisztérium hat, magyar nyelven megszervezett tantárgyversenyt finanszírozott, ezek mellett még további 15 magyar nyelvű versenyre adott pénzt. A kisebbségeknek szervezett 13 anyanyelvi vetélkedő közül tíz magyar nyelven zajlott. Ugyanakkor a tárca anyagilag támogatott magyar népdalvetélkedőt és interdiszciplináris versenyeket is.

Megkérdezték Liviu Pop korábbi oktatási minisztert, aki kifejtette, a szaktárca csak a versenyek finanszírozásának módszertanáért felel, a többi a tanintézetektől, a tanfelügyelőségektől függ. Hozzátette, nem készült összesítés vagy összehasonlítás, hogy milyen arányban adtak pénzt magyar vagy román nyelven zajló versenyekre, ám az elmúlt tanévben erre a célra összességében nagyobb összeget különítettek el. Elismerte, hogy vannak megyék, ahol nagyon kevés versenyt szerveznek, és vannak, ahol a pedagógusok jobban figyelnek erre. Az exminiszter szerint az elmúlt tanévben a szaktárca összesen hatmillió lejt fordított a különböző olimpiászok, tantárgyversenyek finanszírozására.

Kovács Irénke: ehhez
mindenkinek joga van

A nemzetközi és országos tantárgyversenyeken és más megmérettetésen való részvételhez minden diáknak joga van függetlenül attól, hogy milyen nyelven tanul – szögezte le megkeresésünkre Kovács Irénke oktatási államtitkár. Rámutatott, a tanügyi törvény 57. cikkelyének 4. bekezdése alapján az oktatási minisztérium tantárgyversenyeket, szaktáborokat, tanácskozásokat és más hasonló, sajátos tevékenységeket szervez, továbbá ösztöndíjakat és más anyagi támogatási formákat biztosít a kimagasló tehetséggel rendelkező gyermekek és fiatalok számára.

A 2017–2018-as tanévben az oktatási minisztérium 7 nemzetközi tantárgyversenyt szervezett a kisebbségi nyelven tanuló diákok számára, ebből 3 nemzetközi tantárgyversenyt a magyar diákoknak.

Az országos tantárgyversenyek közül 18 zajlott a nemzeti kisebbségek nyelvén, amelyből 5 magyarul. A tantárgyversenyeken kívül a minisztérium 23 országos megmérettetést finanszírozott a kisebbségi nyelven tanuló diákok számára, amiből 17-et a magyar diákoknak, pontosított az államtitkár.

Kovács Irénke hangsúlyozta, ezek a versenyek fontosak, hiszen tanulásra ösztönzik a diákokat, de segít az anyanyelv megőrzésében, a hagyományok ápolásában és az identitásmegőrzésben. Kiemelte a pedagógusok szerepét, akik aktívan részt vesznek a szervezésben, valamint a diákokét, akik az iskolai tevékenységen kívül, szabadidejükben tanulnak, és megméretkeznek ezeken a versenyeken.

Kulcsfontosságú versenyek

Az oktatás és ezen belül az ösztönző versenyek, vetélkedők szervezése a közösség megmaradásának egyik kulcsa – szögezte le lapunknak Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. Hangsúlyozta,

a magyar versenyeket nem valakinek a kárára, hanem a magyar diákok érdekében szervezik.

Évek óta bejáratott, sikeres versenyek zajlanak, ezek iránt nem csökken az érdeklődés, hanem ellenkezőleg: nő a résztvevők száma. Felidézte, korábban a minisztérium körlevélben kérte fel a tanfelügyelőségeket, hogy elemezzék a versenyek helyzetét, és mondjanak le azok szervezéséről, amelyek iránt nem mutatkozik érdeklődés. „Tudomásom szerint egyetlen magyar nyelven megszervezett versenyről sem mondtak le a tanfelügyelőségek, hiszen ezekre egyértelműen továbbra is igény van” – mondta Kiss Imre. Hangsúlyozta,

a minisztériumi finanszírozás általában a költségek egy részét fedezi, a szervezők még további támogatókat keresnek, más pénzforrásokat is felkutatnak, hogy megfelelő színvonalon tartsák a versenyeket.

Ugyanakkor a magyar diákok sok esetben a román versenyeken is részt vesznek, például matematikából, de más tantárgyakból is.