Egyre drágábban élünk: az alapvető szükségleti cikkek ára nőtt a leginkább

Bálint Eszter 2018. augusztus 21., 14:09

Az alapvető szükségleti cikkek – mint például az alapélelmiszerek, üzemanyagok, az energia, a tömegközlekedési bérletek vagy a kábeltévé – drágultak a leginkább 2017 júniusa és 2018 júniusa között. 

Sovány vigasz: olcsóbbak lettek a citrusfélék és a burgonya Fotó: Gecse Noémi

Az éves szintű infláció 5,4 százalékos volt, és úgy tűnik, a pénzhígulás üteme alacsony volt a létfenntartás költségeinek valós növekedéséhez mérten. Például a villanyáram ára 16,9 százalékkal, a földgázé 10 százalékkal, az üzemanyagoké 17,4 százalékkal, a cigarettáé 7,2 százalékkal, a vajé 21,2 százalékkal, a tojásé 13,5 százalékkal nőtt, miközben a zöldségkonzervek 12,9 százalékkal, a friss gyümölcsök 11 százalékkal, a tej pedig 5,4 százalékkal drágult.

Ezek a termékek márpedig szerepelnek valamennyi háztartás bevásárlólistáján, drágulásuk pedig a legkisebb jövedelemmel rendelkezőket érinti a leginkább.

Ugyan 5 százaléknál kisebb mértékben drágult a bab és a többi hüvelyes, 4 százalékkal a hús, a túró, 3,9 százalékkal a húskonzerv, 3,5 százalékkal a baromfihús, 3,5 százalékkal az egészségügyi szolgáltatások, 3,4 százalékkal a fagyasztott hal, 2,8 százalékkal a sertéshús, 2,5 százalékkal a sör és 2,8 százalékkal a tömegközlekedés, de ezek az áremelkedések is mind-mind erős hatással bírtak a háztartások költségvetésére.

Igen kevés termék lett olcsóbb a vizsgált időszakban, ezek között találjuk csaknem 10 százalékos csökkenéssel a burgonyát, miközben mintegy 8 százalékkal lett olcsóbb a cukor és a citrusfélék.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a román statisztikai intézetnél ugyan alacsonyabb, 4,7 százalékos inflációs rátát mért Romániában idén júniusban, ám még ezzel az értékkel is immár ötödik hónapja annak, hogy nálunk nőttek a leggyorsabb ütemben az árak.

Mint ismert, látva a gazdaság alakulását, a Román Nemzeti Bank (BNR) májusban a korábban közölt 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte 2018-as inflációs előrejelzését. 2019-re 3 százalékos pénzhígulást vetített előre, 10 százalékponttal kisebbet, mint korábban.