A hírszerzés szerint nagyszabású kibertámadásokat intéztek több romániai pénzintézet ellen

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 18., 16:32

Nagyszabású kibertámadásokat intéztek június és augusztus között több romániai pénzintézet ellen – közölte szombaton a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a Cyberint Országos Központ (CNC) elnevezésű alegysége által birtokolt adatokra és „biztos információkra” hivatkozva.

Fotó: Pixabay.com

A CNC szerint a hekkerek különféle támadási eszközöket vetnek be, többek között a Cobalt Strike-módszert alkalmazzák, ami arra utalhat, hogy „keleti eredetű kiberbűnözői hálózat” áll a támadások hátterében. A hackerek Advanced Persistent Threat-típusú módszerekhez folyamodnak, azaz

különféle rejtett szoftverek segítségével átveszik az irányítást az informatikai rendszerek fölött, majd megtalálják a módját annak, hogy hasznosítsák az információkat, amelyekhez így hozzájutnak.

A bankok esetében gyakran használt módszerük, hogy törlik a készpénzfelvételi limitet, majd nagy összegeket vesznek fel bankautomatákból – számolt be az Agerpres.

A pénzügyi intézmények elleni kibertámadások gyakorisága jelentősen nőtt az elmúlt években, nemcsak Romániában, hanem más országokban is – mutat rá szombati közleményében a SRI, hozzátéve, hogy igénylésre a pénzintézetek rendelkezésére bocsátja kibervédelemmel kapcsolatos szaktudását. Az erre vonatkozó esetleges igényléseket a cnc@cyberint.ro e-mail címre várják.