Késve védekeznek a sertéspestis ellen – fejetlenségre panaszkodnak a disznók nélkül maradt Bihar megyei gazdák

Makkay József 2018. augusztus 16., 09:14

Egyre több gazda panaszkodik arra, hogy az állategészségügyi hatóság nagy késéssel és tűzoltómunkában próbálja felszámolni az afrikai sertéspestist. Három Bihar megyei településen megsemmisítették a falu disznóállományát. Lapunknak nyilatkozó gazdák és szakemberek szerint teljes a káosz.

Markológép kupájában az elaltatott disznók: idén eddig országszerte 87 ezer állatot semmisítettek meg Fotó: Agerpres

A többségében magyar Érolaszi, Albis és a vegyes lakosságú Vedresábrány lakói néhány napja arra ébredtek, hogy a faluba vezető utakat rendőrök lepték el, és minden be- és kilépő kocsit tüzetesen ellenőriztek.

A karhatalmi erők megjelenése sok emberben félelemérzetet keltett, mert a hatóság nem mondott semmit arról, hogy a tüzetes ellenőrzésnek mi a célja, csak másnap derült ki az állategészségügyi hatóság és a rendőrség közös fellépésével, hogy a három falu disznóállományát sertéspestis miatt megsemmisítik.

Érolasziban 11 háztáji gazdaságban mutatták ki az elmúlt hónapban a sertéspestist, ezért már több gazdaságban is járt az állategészségügyi kommandó, a falu lakosságát most mégis váratlanul érte, hogy egyik napról a másikra a település összes sertését – mintegy háromszáz disznót – ítéltek halálra. Barta Béla gazdálkodó lapunknak elmondta, hogy nemrég elhullt egy 300 kilós kocája, és 11 süldőjét semmisítették meg a hatóságok.

Mindannyiunk számára tragikus nap volt ez, de nem volt mit tenni: elfogadtuk, hogy ez az egyetlen megoldás a pusztító vírus felszámolására”

– fogalmazott a sertéstartó, aki nem a munkáját végző helyi állategészségügyi személyzetre, illetve a Nagyváradról érkező szakemberekre és rendőrökre haragszik, hanem arra a romániai rendszerre, amely semmit nem tett eddig a sertéspestis terjedésének megakadályozásáért. Barta szerint legalább fél éve lehetett  tudni, hogy a tőlük nem messze fekvő Szatmár megyében felütötte fejét a vész, de a két megye hatósága alig törődött ezzel, nem láttak semmiféle átfogó intézkedést.  

„Mindenki tudta, hogy környékünkön beteg vaddisznók kószálnak, de ezek kilövéséről nem hallottam. A hatóság úgy döntött, hogy az érolaszi tehéncsorda egy hétig nem mehetett ki a legelőre, hogy ne hurcolja be a faluba a vaddisznók által terjesztett kórt, de közben nem lőtték ki a vaddisznókat, és sem a legelőt, illetve az erdőt sem fertőtlenítették repülőből vagy más módon” – panaszkodik az érolaszi gazda.

A faluban a megsemmisített állatokért élősúly-kilogrammonként 8 lej kártérítést ígértek, ami a néhány héttel ezelőtti 10 lejhez képest kisebb összeg.

Fotó: Pixabay.com

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete szerint nagy a fejetlenség

Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke azzal vádolja a Bihar megyei, illetve a romániai állategészségügyi hatóságokat, hogy nem tudják érdemben kezelni a sertéspestis megállítását. „Egy évvel ezelőtt jelent meg térségünkben a vész, és azóta nem történt átfogó intézkedéscsomag. Most, amikor a hatóságok körmére égett a gyertya, megdöbbenten tapasztalják, hogy a megyében már 26 gócpontot tartanak nyílván” – magyarázza a helyi gazdaszervezet vezetője.

Csomortányi a magyarországi hatóságok figyelmeztetését hangsúlyozza, akik már tavaly jelezték, hogy beteg vaddisznók vannak a térségben, ennek ellenére az erdélyi, a partiumi részen a vadásztársaságok a mai napig nem kezdték el a környező erdőkben fellelhető beteg vadak felderítését és kilövését. Csomortányi szerint jól látható, hogy a hatóság nem tudja kezelni a helyzetet: nem megelőzéssel, hanem kárrendezéssel foglalkozik, és ez utóbbit is olyan módon, ami a gazdák körében felháborodást kelt.

A megsemmisítésre kerülő állatokat nem mérik le, csak szemre állapítják meg a súlyát, és sok gazda nem kapta meg az erről szóló jegyzőkönyvet sem, amit a törvény szerint alá kellett volna írjon, és egy példányt átvegyen a hatóság emberétől”

– magyarázza lapunknak Csomortányi István, aki szerint a megyében teljes a káosz és a tanácstalanság. Sok faluban disznótartásból élnek meg a gazdák, és senki nem tudja, mi lesz az ágazat sorsa, mikor telepíthetik újra a kifertőtlenített gazdaságokba az állatállományt. Szakemberek szerint próbatelepítések lesznek falunként két-három gazdaságban, és ha az utólagos laborvizsgálatok jók lesznek – azaz eltűnik a településről az afrikai sertéspestis vírusa –, akkor engedélyt kap a teljes faluközösség az újbóli disznótartásra, de ez akár több hónapot is igénybe vehet. Egyelőre még az is bizonytalan, hogy a megsemmisített sertésekért mikor jutnak kártérítéshez a pórul járt sertéstartók.

Aggódó szilágysági gazdák

Januárban, a Szatmár megyei Mikolában megjelent sertéspestisgóc végleges felszámolásáról a napokban nyilatkozott az országos állategészségügyi hatóság vezetője, miután a községből, és az azt övező biztonsági zónából 1780 laboratóriumi vizsgálatot végeztek, és egyetlen esetben sem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, így az országban 7 hónap elteltével ez az első gócpont, ahol sikerült a kórokozót felszámolni. Szerdáig országosan 645 fertőzési gócot tartott nyílván az állategészségügyi hatóság. Jó hír, hogy a nyolc fertőzött megye – Szatmár, Bihar, Szilágy, Brăila, Konstanca, Galac, Ialomiţa és Tulcea – nem bővült újabb megyékkel, tehát a hatóságok egyelőre ezekre a régiókra szorították vissza a fertőzést.

A nyolc megyéből egyedül Szilágy megyében mutatták ki csak vaddisznóknál a kórt, de a helyi gazdák arra panaszkodnak, hogy a beteg vadak tömeges kiirtása nélkül a vírus bármikor átterjedhet a házi állományra is.

A Rador hírügynökség munkatársának nyilatkozó zálnoki román gazdák arról beszéltek,  hogy a falu határát ellepték a vaddisznók, nagy kárt okoznak a kukorica, burgonya és egyéb haszonnövényekben, a legelőkön és kaszálókon, de a túlságosan elszaporodott vadállomány már az emberek portájára is bemerészkedik. A szilágysági falu lakói attól tartanak, hogy a hatóságok és a helyi vadásztársaság közömbössége miatt hamarosan itt is felüti fejét a sertéspestis, ami a szilágysági gazdáknál is hatalmas károkat fog okozni. A Szilágyságban már hetekkel ezelőtt bezárták az állatvásárokat, a magángazdák sem élő állatot, sem húst nem adhatnak el.

Helyre tett miniszteri rendelet

Amint arról lapunk korábban beszámolt, Petre Daea mezőgazdasági miniszter rendelete szerint a sertéspestissel fertőzött településeken a beteg állatokkal – a házi vagy vaddisznóval – érintkezett terményeket meg kell semmisíteni.

Mivel a rendelet nem volt egyértelmű, sok településen felháborodást váltott ki a gazdák körében, hogy bizonyos határrészekről a hatóságok nem engedik a terményt betakarítani.

A szakminisztérium friss közleménye pontosításokat tartalmaz. A közleményben a mezőgazdasági miniszter így fogalmaz: „Ha valaki erdőben vagy mezőgazdasági területen döglött vaddisznót talál, az adott helyet és annak környékét kell fertőtleníteni, a rendelet ilyen esetekre vonatkozik.” A közlemény szerint nem kell sem elégetni, sem más módon megsemmisíteni egyetlen határrész terményét sem.

{K1}