Kastély Erdélyben program: webdokumentumfilm készül három nemesi lakról

Krónika 2018. augusztus 13., 14:22

Három új projekt indult a Kastély Erdélyben program keretében, amely az erdélyi kastélyok és a helyi közösségek szerves kapcsolatát igyekszik megerősíteni, népszerűsíteni változatos rendezvények, szakértői hálózat és pályázatok révén.

A történelem a mi történetünk Fotó: Kocsis B. János

Szeptember 10–16. között szervezik meg a harmadik Formula interdiszciplináris műhelytábort, ahol ezúttal az irodalmi és történelmi vonatkozásokban gazdag marosvécsi Kemény-kastély hosszú távú fenntarthatóságára és közösségi felhasználására fognak javaslatokat megfogalmazni és kidolgozni a különböző szakterületeken tanuló és dolgozó fiatalok.

A műhelytábor célja összehozni a fiatalokat, hogy minél több nézőpontból világítsanak rá egy lehetséges megoldásra, együtt gondolkodjanak és együtt tervezzenek.

A résztvevők a táborban kamatoztatni tudják készségeiket, szerteágazó tudásukat, és megtanulják ötleteiket innovatív és hatékony megoldássá, szolgáltatássá formálni.

A Formula tábor a design thinking tervezésmódszer segítségével kreatív, innovatív megoldások kidolgozását tűzi ki célul. A résztvevők szakértő csoportvezetők irányításával fognak eljutni a probléma megfogalmazásától a tervezésen át egészen a megvalósításig. A Kastély Erdélyben program korábban a gyalui Rákóczi–Bánffy-várkastélyban és az olaszteleki Daniel-kastélyban szervezett Formula tábort.

A második kezdeményezés a History is Our Story (A történelem a mi történetünk) elnevezésű kétéves stratégiai projekt, amelynek elsődleges célja három különleges erdélyi kastély és közösség helyzetének, lehetőségeinek bemutatása egy többszörösen kísérleti módszer segítségével. A három kastély helyzete földrajzilag, történetileg és jövőképének szempontjából is különleges: a Bonyha–Erzsébetváros–Erdőszentgyörgy földrajzi háromszögében három egyedi történet bontakozik ki, a főszereplők pedig az egyes települések meghatározó pontjai, a kastélyok és a helyi közösségben betöltött szerepük.

A webdokumentumfilm a bonyhai Bethlen-kastély, az erdőszent-györgyi Rhédey-kastély és az erzsébetvárosi Apaffy-kastély, valamint a három közösség történeteire épül.

Azonban a történetek megtalálása, megírása, felvétele és tálalása önmagában is kihívást jelent. A Kastély Erdélyben program arra vállalkozik, hogy Felméri Cecília kolozsvári filmrendező művészi víziójának segítségével megkeresse ezeket a történeteket.  Ősztől interdiszciplináris szakértői csapattal elindul az ismerkedési, kutatási folyamat, és mivel a kamera már itt végig pörögni fog, a kutatás is a történet szerves részévé válhat. A talált történetek pedig a rendező kezében dokumentumfilmmé alakulnak, majd egy interaktív weboldalba ágyazva keresik azt a közönséget, amely segít ezeket a történeteket továbbgondolni, továbbépíteni.

Az EduKASTÉLY projekt során 12 olyan játékot fejlesztenek, amelyek segítségével a 4–12 éves gyerekek játékos úton szerezhetnek értékes információkat mind az egyes kastélyokról, ahol ezeket kipróbálhatják, mind pedig azokról a történelmi korokról, emberekről, életstílusról, amelyek részei a kastélyok történetének.

Élményalapú tanulást kínálnak ezek a játékok, a gyerekek pedig kis időre maguk is belecsöppenhetnek az adott korok világába. Minden játék három nyelvre – magyar, román, angol – optimalizálva készül el, és 2018 ősze folyamán mutatják be ezeket különböző, kastélyokban szervezett eseményeken.