Hazajött tüntetni a diaszpóra: Bukarestben fejezik ki a hatalommal szembeni elégedetlenségüket a külhoni románok

Krónika 2018. augusztus 10., 11:34

A nyári szabadságuk idején külföldről hazatérő román vendégmunkások nagyszabású tüntetésre készülnek pénteken a bukaresti Győzelem (Victoriei) téren a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), Liviu Dragnea pártelnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen.

Zászlókkal, transzparensekkel felszerelkezve lépték át a magyar–román határt Borsnál a külhoni románok

Megérkeztek az országhatárra csütörtökre virradó éjszaka a román diaszpóra Nagy-Britanniából, Olaszországból és más nyugat-európai országokból elsőként indult szervezett csoportjai.

Az egyik fellobogózott autós menetoszlopnak néhány tucatnyi nagyváradi ellenzéki aktivista ünnepi fogadtatást rendezett az Ártánd–Bors-határátkelőn.

A járműveikre kifeszített feliratok szerint a bukaresti szociálliberális kormánnyal elégedetlen, külföldön dolgozó román vendégmunkások előrehozott választások megrendezését, a korruptaknak kedvező törvényalkotás leállítását, a „korrupciót lega­lizáló Iordache-bizottság” (az igazságügyi törvény módosítását előkészítő parlamenti különbizottság) feloszlatását követelik. Nyilatkozataikban a tüntetni hazatérő román vendégmunkások a bukaresti „bürokrata, korrupt, haszonleső, kormányzásra alkalmatlan” vezetést teszik felelőssé azért, hogy Romániában nem tudtak érvényesülni, és kénytelenek voltak boldogulásukat külföl­dön keresni.

Az augusztus 10-ei kormányellenes tüntetésre már csaknem két hónapja készül a román diaszpóra, de a közösségi fórumokon szerveződő megmozdulásnak nincs gazdája.

Az MTI emlékeztet: bár a külföl­dön dolgozó románok több egyesülete is részt vesz a toborzásban, egyesek közülük be is jelentették a tüntetést Bukarest főpolgármesteri hivatalának, a demonstrációért egyikük sem akart felelősséget vállalni, és szervezőként írásos megállapodást kötni a közrendet biztosítani hivatott csendőrséggel.

A megmozdulással a diaszpóra arra a kormányzati erődemonstrációnak szánt nagygyűlésre akar válaszolni, amelyet az ügyészségek és titkosszolgálatok visszaélései, a választói legitimáció nélküli, úgynevezett párhuzamos állam ellen szervezett a PSD június 9-én, és amelyre buszok százai és több különvonat szállította a kormánypártok támogatóit a Győzelem térre, az utóbbi másfél évben megszokottá vált korrupcióellenes ellenzéki megmozdulások hagyományos helyszínére.

A Dover kikötőben is gyülekeztek a Nagy-Britanniából hazatérő vendégmunkások Fotó: Facebook/Mario Mocan

Kormányzati részről sokan igyekeznek bagatellizálni a megmozdulást, míg mások sértegetik a résztvevőket.

Maria Grapini PSD-s európai parlamenti képviselő csütörtökön olyan bejegyzést osztott meg közösségi oldalán, amely szerint a tüntetni készülő külhoni románok „ostobák”, és „hülyeségi illeték kifizetése nélkül nem demonstrálhatnak”. A politikus úgy vélekedett, hogy nem sértett meg senkit, csupán azt akarta kifejezni, hogy nem minden vendégmunkás elégedetlen a kormánnyal. Cristian Prescorniţoiut, az építkezési felügyelőség Vrancea megyei igazgatóját bepanaszolták az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál nemrég tett megjegyzéséért, miszerint a pénteki akció idejére „Európa megszabadul a romániai kurváktól, kéregetőktől és tolvajoktól”.

{K1}

A Romániában is „közéleti uborkaszezonnak” számító augusztusi időpontot sokan alkalmatlannak tartják egy politikai rendezvényre, de ez az egyedüli olyan időszak, amikor a külföldön dolgozó román vendégmunkások – akiknek a száma több millióra tehető – tömegesen hazatérnek szülőhazájukba.

A pénteki demonstráció hangadói nagyszabású, százezres nagyságrendű megmozdulásban reménykednek, de fogalmuk sincs arról, hányan vonulnak majd az augusztusi kánikulában a kormány székháza elé,

mondván, hogy ők nem ingyenbuszokkal utaztatják a fővárosba a résztvevőket: a tüntetésre szerintük mindenki saját költségén, politikai meggyőződése miatt érkezik.

Számottevő erőkkel készül a csendőrség is, amely más megyékből is erősítést vezényelt Bukarestbe, és arra figyelmeztetett, hogy „nem fogja eltűrni” a polgári engedetlenséget, az erőszakos cselekményeket, az erőszakra vagy állami intézmények elfoglalására uszító felhívásokat. Marius Militaru, a csendőrség kommunikációs szolgálatának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet az utóbbi napokban az állami intézmények elleni erőszakra buzdító felhívásokra.

Mi nem játszadozunk ezekkel a dolgokkal, intézkedni fogunk. Aki erőszakos cselekményre buzdít, a törvény előtt fog felelni tettéért.

A csendőrségnek nem a konfrontáció a szerepe, éppen ezért arra kérünk mindenkit, határolódjanak el a bajkeverőktől, akik azt szeretnék, hogy radikalizálódjon a közhangulat” – jelentette ki Militaru. Mint ismert, a magát a demonstráció „igazi szervezőjeként” beállító Ovidiu Grosu ellen nyilvános felbujtás miatt bűnvádi eljárást indított az ügyészség (DIICOT), miután a bukaresti férfi egy hétfő esti televíziós műsorban a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépésre buzdította a külföldön élő románokat.