RMDSZ: miniszteri rendelet született a marosvásárhelyi katolikus gimnázium létrehozásáról

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 09., 21:09

Marius Pașcan ellenzéki szenátor szerint Valentin Popa oktatási miniszter rendeletet bocsátott ki a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ideiglenes működéséről. Az RMDSZ megerősítette, hogy szeptemberben újraindul az iskola.

Fotó: Haáz Vince

Az RMDSZ csütörtök este kibocsátott közleménye szerint aznap megszületett a marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működési engedélyét kibocsátó minisztériumi rendelet. „Jó hír ez, hiszen azt jelenti: az oktatási tárca jogi személyiséggel látta el az intézményt, így már idén szeptembertől beindulhat a tanítás az új intézményben” – olvasható a szövetség honlapján közzétett kommünikében.

Az RMDSZ szerint a miniszteri rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba. Az alakulat közölte, az elkövetkező napokban egyeztet a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével, a szükséges adminisztratív lépésekről, további teendőkről pedig a lehető leghamarabb sajtótájékoztatót tart Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A miniszteri rendeletről először Marius Pașcan, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) politikusa – Maros megye volt prefektusa – adott hírt csütörtöki közleményében, amelyben élesen bírálja a döntést. Az alakulat ügyvezető elnöki tisztségét betöltő Marius Pașcan azzal vádolja az oktatási minisztert, hogy alkotmányellenes módon döntött a felekezeti iskola létrehozásáról, „áthágva a helyi közigazgatás hatáskörét”.

Botrányos! Az oktatási minisztérium alkotmányellenesen, a helyi hatóságok hatáskörének túllépésével létrehozza Marosvásárhelyen a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot. A románságuk iránti elaljasodott „büszkeségükben” kormányzati illetékeseink csütörtökön, augusztus 9-én, Valentin Popa oktatási miniszter révén ideiglenes működési engedélyt bocsátottak ki a katolikus iskola számára”

– olvasható a PMP szenátorának közleményében.

A politikus állításával szemben csütörtökön este sem a román kormány, sem az oktatási minisztérium honlapján nem volt nyoma a vásárhelyi gimnázium létrehozására vonatkozó határozatnak. A szaktárca honlapján augusztus 7-én közzétett rendelet értelmében Valentin Popa miniszter a temesvári Szent Antim Ivireanul Ortodox Teológiai Gimnázium számára bocsátott ki ideiglenes működési engedélyt. 

{K1}

Marius Pașcan úgy véli, a tárcavezető rendelete „Orbán Viktor magyar kormányfő és Liviu Dragnea PSD-elnök nyomására” született. Szerinte a Liviu Dragnea vezette szociáldemokraták ezzel „a centenárium évében aljas módon elárulták a románok nemzeti érdekeit. A szenátor egyúttal bejelentette azt is, hogy a dokumentumot megtámadják a közigazgatási bíróságon, hogy ismét az alkotmánybíróság elé kerüljön.

Mint ismeretes, a bukaresti alkotmánybíróság idén márciusban helybenhagyta a román ellenzéki pártok által a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvény elleni óvást. A talárosok szerint a jogszabály ellentmond a helyi autonómia alkotmányban rögzített elvének. A bukaresti szenátus február 7-én a szociálliberális kormánytöbbség és az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi tanintézet újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé.

A Maros megyei tanfelügyelőség tavaly szeptember elején függesztette fel a magyar tannyelvű katolikus iskola működését egy 2016-ban kezdődött, az iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárásra hivatkozva. Az előzetes normakontrollt az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) 50 és a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Pártja (PMP) 16 törvényhozója kérte. Az óvás előterjesztői úgy értékelték: sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét az, hogy a parlament iskolaalapítóként lép fel, holott a közoktatási intézményeket az önkormányzatok javaslatára miniszteri rendelettel kellene alapítani. A panaszosok szerint ezzel a törvényhozás önkényesen elbitorolja a végrehajtó hatalom hatáskörét.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése vezetett oda, hogy a tavaly őszi tanévkezdéstől megszűnt önálló intézményként működni a gimnázium. Diákjai továbbra is ugyanabban a – római katolikus egyház tulajdonában levő – épületben kezdhették meg a tanévet, ahol korábban is tanultak, de ehhez már a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium biztosította a szervezeti keretet.