A rendőrség Râmnicu Vâlcea-i férfit gyanúsít az Elie Wiesel-emlékház meggyalázásával

Krónika 2018. augusztus 08., 14:30

A máramarosszigeti rendőrség egy 37 éves Râmnicu Vâlcea-i személyt gyanúsít azzal, hogy az Elie Wiesel-emlékház falára antiszemita üzeneteke írt – tájékoztat a Máramaros Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleménye.

A hatóságok által helyreállított emlékház Fotó: Máramaros megyei prefektúra

A rendőrség – az ügyészség felügyelete alatt – rongálás és antiszemita gondolatok és doktrínák terjesztésének gyanújával indított eljárást. Az antiszemitizmust büntető, újonnan elfogadott, egy hónapja kihirdetett törvény alapján három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják az elkövetőt.

Augusztus 4-én a máramarosszigeti rendőrség hivatalból kezdett kivizsgálást, miután péntekről szombatra virradóra ismeretlenek obszcén, antiszemita és gyalázkodó szöveget festettek fel Elie Wiesel máramarosszigeti emlékházának falára.

A Máramaros megyei prefektúra hétfőn közölte, hogy helyreállították az épület homlokzatát. A műemlék meggyalázását a román külügyminisztérium, az író nevét viselő román nemzeti holokausztkutató intézet és az – Elie Wieselt halála után Máramaros megye díszpolgárrá avató – önkormányzat is elítélte, a tettesek felelősségre vonását követelte. Leszögezték: határozottan elutasítanak minden zsidóellenes, idegengyűlöletet szító gesztust.

Az Egyesült Államok Holokauszt Múzeuma is közleményben reagált a történtekre. A washingtoni intézmény arra figyelmeztetett, hogy nem szabad alábecsülni a Románia megítélése szempontjából is „kínos” eset súlyát, amelyért szerintük az „emlékházat elhanyagoló” helyi hatóságokat is felelősség terheli. A közlemény szerint Elie Wiesel szülőházának őrzését, illetve téli fűtését sem biztosítják, a múzeumi anyag hiányosságainak pótlására irányuló bukaresti kormányzati, illetve ellenzéki kezdeményezéseket pedig a helyi politikai és kulturális tényezők rendre elutasítják.

Elie Wiesel 1928-ban született Máramarosszigeten, amely 1940-ben a második bécsi döntés értelmében visszakerült Magyarországhoz. Szülővárosából 1944 májusában hurcolták el családjával együtt Auschwitzba. A holokausztot túlélve Amerikában telepedett le, az emlékezést és megbékélést hirdető humanista íróként nemzetközi elismerést kivívott ki.