„Büdzsészabotázs”: Johannis szerint a kormány költségvetési megszorításokkal próbálja ellehetetleníteni az elnöki hivatalt

MTI 2018. augusztus 07., 16:28

Klaus Johannis államfő szerint a bukaresti kormány költségvetési megszorításokkal próbálja ellehetetleníteni az elnöki hivatalt, és így Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti.

Mădălina Dobrovolschi szóvivő (archív felvétel) Fotó: Presidency.ro

A jobboldali államfő – Mădălina Dobrovolschi szóvivő keddi sajtónyilatkozata révén – a Viorica Dăncilă vezette szociálliberális kormány által bejelentett, küszöbön álló költségvetés-kiigazítást bírálta, amely

számításaik szerint csaknem húsz százalékkal csökkentené az elnöki hivatal költségvetését, ugyanakkor a külügyminisztériumtól, valamint a titkosszolgálatoktól is forrásokat vonna el.

Az elnök úgy vélekedett: miután a kormánytöbbség a törvényhozásban is rendre az elnöki hatáskör megcsonkítását próbálja elérni, most a „költségvetési szabotázs” eszközével akarja meggátolni az elnököt – az ország képviseletére vonatkozó – alkotmányos feladata teljesítésében.

Ilyen mértékű költségvetési elvonás esetén a román elnöki hivatal nem fogja tudni vendégül látni szeptemberben a Három Tenger Kezdeményezés államfői értekezletét, a kezdeményezés első üzleti fórumát, illetve

nem lesz képes megfelelő módon felkészülni arra, hogy 2019 első felében Románia látja el az Európai Unió soros elnökségét – figyelmeztetett az elnöki szóvivő.

Az elnök szerint a kormány feladata a költségvetési politika meghatározása, de nem léphet fel önkényesen, nincs joga politikai megfontolások alapján ellehetetleníteni más állami intézmények tevékenységét.

Múlt heti sajtóértekezletén Viorica Dăncilă miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya „pozitív költségvetés-kiigazításra” készül, mivel az államkassza bevételei csaknem hatmilliárd lejjel (420 milliárd forint) meghaladták az első hét hónapban a tervezett szintet. A kormányfő szerint csak olyan intézmények költségvetését faragják le, amelyek nem tudták elkölteni a rendelkezésükre álló pénzt, a felszabaduló összegeket pedig az oktatásra, egészségügyre és állami beruházásokra fordítják.

{K1}