Amerikai szenátorok aggódnak Kövesi leváltása és a romániai korrupcióellenes harc jövője miatt

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 07., 14:30

A korrupcióellenes küzdelem folytatására szólítja Romániát a Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett levelében az amerikai szenátus két illusztris tagja. John McCain és Christopher Murphy aggodalmának adott hangot a DNA vezetőjének leváltása kapcsán.

John McCain republikánus szenátor

Egy hónappal az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjének menesztése után is téma a tengerentúl a bukaresti nyomozó hatóság háza táján végbement változás, továbbá a romániai igazságügy helyzete. Az Egyesült Államok szenátusának két tagja a napokban közös levélben fordult Románia miniszterelnökéhez, amelyben aggodalmuknak adnak hangot Laura Codruța Kövesi – július 9-én elrendelt – leváltásával kapcsolatban.

Az augusztus 2-ai keltezésű, a hét elején nyilvánosságra hozott levelet John McCain, az amerikai Republikánus Párt arizonai, valamint Christopher Murphy, a Demokrata Párt connecticuti szenátora írja alá. A képviselőháznál nagyobb presztízzsel bíró felsőház tagjai a román-amerikai kapcsolatok „erős támogatóiként” sajnálattal vették tudomásul, hogy Klaus Johannis államfőt a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének leváltására „kötelezte az igazságszolgáltatás”. (Az elnök valójában az alkotmánybíróság határozata nyomán menesztette Kövesit).

Miközben elismerik, hogy a bírói eljárás minden ország belügye, felkérik Románia kormányát, hogy ne visszakozzon a korrupcióellenes küzdelem terén.

„Kövesi asszonynak az ügyészség élén betöltött vezető szerepét az egész világon Romániának a korrupció felszámolása érdekében tett elkötelezettsége bizonyítékaként értékelték. Az ő menesztése, valamint a közelmúlt igazságügyi reformjai és bizonyos korrupciós bűncselekmények dekriminalizációjára vonatkozó javaslatok aggodalomra adnak okot az Ön által vezetett kormány az irányú szándékaival kapcsolatban, hogy bűnvádi eljárást kíván folytatni a pénzügyi bűncselekmények, és felelősségre kíván vonni magas rangú tisztségviselőket” – állapítja meg John McCain és Christopher Murphy, akik közül előbbi a 2008-as amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltje volt.

Az amerikai politikusok arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajna példája hűen rávilágít arra a módra, amiként Oroszország csúszópénz és korrupció útján gyengíteni igyekszik a szomszédságában fekvő országok kormányait, sebezhetővé téve a külső befolyásolási kísérletekkel – sőt szélsőséges esetben a katonai invázióval szemben. „Románia rendkívüli fejlődésen ment keresztül a kommunista rezsim után. Egyetlen demokratikus rendszer sem tökéletes, de a korábbi, a korrupció kiirtását célzó konkrét erőfeszítések arról biztosítottak bennünket, hogy Románia pozitív pályán halad. A román fiatalok  ezreinek részvételével nemrég rendezett tüntetések azt mutatják, hogy ők is ennek az előrelépésnek a folytatását várják” – olvasható a Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett levélben. Az amerikai szenátorok azzal zárják mondandójukat, hogy türelmetlenül várják, miként szándékszik a bukaresti kormány „felfrissíteni” a korrupció elleni küzdelmet.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter kedden úgy reagált, hogy McCainék levele két „alapvető elemről” is említést tesz: az országnak a korrupcióellenes küzdelem terén folytatott sikereiről, valamint a romániai demokratikus rendszer kiépítéséről. Részletek ismertetése nélkül a román diplomácia vezetője hozzátette, az amerikai szenátorok „bizonyos visszaéléseket” is szóvá tesznek.