Újabb arany: Kapás Boglárka nyert 200 méter pillangón az úszó Eb-n

MTI 2018. augusztus 06., 21:29

Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón, míg Hosszú Katinka és Burián Katalin 100 méter háton döntőbe jutott a Glasgow-ban zajló úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján.

Kapás Boglárka aranyos öröme Fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott

A délutáni program mindjárt az egyetlen magyar érdekeltségű döntővel kezdődött: Kapás, aki 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok volt, de a repertoárjába csak nemrég vette vissza ezt a számot, az elődöntőben egyéni legjobbjától (2:07.54) mindössze 21 századdal elmaradva a harmadik, Szilágyi Liliána pedig a negyedik időt úszta.

A két magyar egymás mellől rajtolt, ötven méter után ők zárták a mezőnyt, majd Kapásnak sikerült ritmust váltania jobban és 150 méternél ötödik volt. Egy gyönyörű fordulóval rögtön a dobogó közelébe ért és fantasztikus hajrával nyert.

A 25 éves magyar versenyző 2:07.13 perces egyéni csúccsal csapott célba, a két évvel ezelőtt ezüstérmes Szilágyi Liliána 2:08.69-cel hatodik lett.

„Nagyon örülök, csak annak nem, hogy nem sikerült 2:07 alatt úsznom. Biztos vagyok benne, hogy tudok. Kicsit csodálkoztam Lilun, hogy nem kezdett erősen, a német lányról tudtam, mit fog úszni. Nagyon fontos ez a győzelem a karrieremben” – mondta Kapás. „Körülbelül fél éve vagyunk rajta újra a pillangón, szóval biztosan van még benne, és addig nem is nyugszom, amíg nem lesz meg az a 2:06-os idő” – válaszolta az MTI érdeklődésére az úszó, aki hozzátette, szívesen vállalná ezt a számot a tokiói olimpián is. Szilágyi elmondta, örül annak, hogy hosszú idő után elégedetten szállhatott ki a medencéből.

Kapás a magyar úszóválogatott negyedik érmét szerezte a skót nagyvárosban, Milák Kristóf 200 méter pillangón nyert Kenderesi Tamás előtt, Késely Ajna pedig 800 méter gyorson lett második. A magyar érdekeltségű elődöntők közül elsőként a női 100 méter hátat rendezték, amelyben a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, illetve Burián Katalin is vízbe ugrott: a 29 éves klasszis 59.67 másodperces idővel második, Plagányi Zsolt tanítványa pedig – délelőtti egyéni csúcsát tovább javítva – 1:00.01 perccel hetedik helyen került a keddi fináléba.