Külföldön dolgozna a román állampolgárok többsége egy nemzetközi kutatás szerint

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 06., 17:57

A román állampolgárok több, mint fele külföldön vállalna munkát; a legtöbben Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában  dolgoznának - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Külföldön építenének karriert Fotó: Mediafax

A BestJobs portál és a The Boston Consulting Group által készített nemzetközi felmérésben megkérdezett román állampolgárok többsége a jobb élet reményében, a politikai instabilitás és a jobb karrierlehetőség miatt menne külföldre dolgozni.

Azoknak a romániai megkérdezetteknek a többsége, akik más országban vállalnának munkát, 30 éven aluli, és felsőfokú végzettségük van.

Romániához hasonlóan Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Írországban, Belgiumban és Dániában is 50 és 60 százalék között mozog azoknak az aránya, akik külföldre mennének dolgozni.

Ugyanakkor Románia is szerepel azon öt ország között, amelyekben szívesen dolgoznának az izraeli, dél-koreai, olaszországi, törökországi, ghánai, nigériai, egyiptomi, norvégiai, görögországi vagy katari munkavállalók.

Globális szinten a legnépszerűbb célországnak az Amerikai Egyesült Államok bizonyult, amelyet Németország, Kanada, Ausztrália és Nagy-Britannia követ a sorban.

A közvélemény-kutatás 197 országban, 366 ezer munkavállaló megkérdezésével készült - tájékoztat az Agerpres.