Püspökszentelés Temesváron: Miguel Maury Buendía és Semjén Zsolt is részt vesz Pál József Csaba hétfői beiktatásán

Krónika 2018. augusztus 04., 13:50

A római katolikus egyház hazai vezetői mellett a magyar és a román kormány képviselői is tiszteletüket teszik Pál József Csaba püspökké szentelésén, amelyet hétfőn a temesvári Szent György-székesegyházban tartanak.

A temesvári székesegyház Fotó: Romkat.ro

Egyházi főméltóságok jelenlé­tében szentelik a temesvári római katolikus egyházmegye püspökévé hétfőn Pál József Csabát (portrénkon), az ünnepi eseményen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vesz.

A Romkat.ro portál beszámolója szerint a temesvári Szent György-székesegyházban tartandó szentmise főcelebránsa és a főszentelő Pál József Csaba elődje, Roos Márton püspök, apostoli kormányzó lesz, társszentelői Ioan Robu bukaresti érsek, metropolita és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

A kiemelkedő eseményen részt vesz Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita, Đuro Hranic diakovár-eszéki érsek, Ternyák Csaba egri érsek, mintegy 40 római katolikus, görögkatolikus, evangélikus, református és ortodox püspök, és közel kétszáz lelkipásztor Magyarországról, Németországból, Szerbiából, Horvátországból, Ukrajnából, a Moldovai Köztársaságból és a romániai egyházmegyékből.

A püspökszentelésen Románia kormányát Victor Opaschi vallásügyi államtitkár, Florinel Frunză, az egyházi ügyosztály igazgatója és Cezar Păvălașcu vallásügyi osztályvezető képviseli. Magyarország kormánya részéről Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár és Brendus Réka, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető-helyettese lesz jelen az ünnepi eseményen.

A Romkat.ro beszámolója szerint a püspökszentelés másnapján, kedden az új temesvári megyés püspök a máriaradnai bazilikában 11 órai kezdettel mutatja be első főpásztori hálaadó szentmiséjét. A püspökszentelést hétfőn 10 órától élőben közvetíti a Duna World tévécsatorna, az erdélyi Mária Rádió, a Temesvári Rádió a 630 kHz középhullámú frekvencián, illetve a Facebook-oldalán is (Radio Timișoara Live néven található meg).

Amint arról beszámoltunk,

Ferenc pápa május 16-án nevezte ki Pál József Csaba kanonokot, a hegyvidéki főesperesség főesperesét, a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosát a temesvári egyházmegye megyés püspökévé.

Pál József Csaba Fotó: Facebook/Temesvári Egyházmegye

1955. december 3-án született a Hargita megyei Csíkcsomortánban. Középiskolai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá. Ezt követően négy évig a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánián segédlelkészként tevékenykedett, majd 1985-től lelkipásztori szolgálatát a temesvári egyházmegyében folytatta. Kräuter Sebestyén megyés püspök sorrendben bakóvári, buziásfürdői, majd pedig niczkyfalvi plébánosnak nevezte ki.

1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony-templom plébánosa, később esperessé, majd pedig a hegyvidéki főesperesi kerület főesperesévé nevezték ki. A székeskáptalan (a megyés püspök munkáját segítő állandó tanácsadó testület) tagjaként a Canonicus Carolinus Senior címet viseli. 1994 óta a Vita Catholica Banatus egyházmegyei folyóirat felelős szerkesztője.

A Romkat.ro emlékeztetett: az egyházmegye érdekében kifejtett tevékenységét a papság és a hívek nagyra értékelték, a resicabányai lelki élet és az ökumenizmus terén tett munkáját a Krassó-Szörény Megyei Tanács 2010-ben díszpolgári oklevéllel ismerte el.