Az alkotmánybíróságnál panaszolta be Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnököt

MTI 2018. augusztus 03., 12:51

Az alkotmánybíróságnál emelt panaszt Klaus Johannis államfő pénteken  Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen, amiért önhatalmúlag Paul Stănescu miniszterelnök-helyettesre bízta a kormány vezetését a jövő héten esedékes egyhetes szabadsága idejére.

Államfő vs kormány: kutya-macska barátság Fotó: Presidency.ro

Az elnök beadványában leszögezte: az alkotmány szerint az ő tiszte kinevezni a miniszterelnököt és a kormány tagjait. Rámutatott: a kormányfőnek folyamatosan – még szabadsága idején is – el kell látnia a tisztséggel járó kötelezettségeit, ha pedig úgy ítéli meg, hogy erre átmenetileg képtelen, akkor az államfő hatáskörébe tartozik, hogy ideiglenes miniszterelnököt nevezzen ki.

Az államelnöki indoklás szerint a Viorica Dăncilă kézjegyével ellátott, 2018/247-es számú határozatban az áll, hogy augusztus 6-a és 13-a között Paul Stănescu kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter látja el a kormány operatív irányításával járó feladatokat.

Johannis szerint Dăncilă túllépte alkotmányos hatáskörét, és az állami intézmények közötti jóhiszemű együttműködés elvét,

ezért arra kérte az alkotmánybíróságot: állapítsa meg, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő az államfő és a miniszterelnök között. Johannis hozzáteszi, a miniszterelnök szerepe és hatáskörének sajátossága éppen az, hogy állandóan és megszakítás nélkül ellátja a funkciójával járó feladatokat, még a szabadsága ideje alatt is. „Ha pedig valami miatt olyan helyzet adódik, amely képtelenné teszi a feladat betöltésére, akkor a miniszterelnök-helyettes kinevezésére vonatkozó alkotmányos előírások lépnek hatályba” – szögezi le az államfő.

Paul Stănescu kormányfőhelyettes az államfő lépésére úgy reagált, hogy tiszteletben fogják tartani az alkotmánybíróság döntését. „Ez az elnök döntése. Természetesen a miniszterelnök asszony is és én is tiszteletben fogjuk tartani az alkotmánybíróság döntését. Azt hiszem, az alkotmánybíróság mielőbb választ fog adni erre a konfliktusra vonatkozóan és mindannyian tiszteletben fogjuk tartani a döntését” – mondta a tisztségviselő, akit Viorica Dăncilă a szabadsága idejére megbízott a miniszterelnöki teendők ellátásával.

Ezzel szemben Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke úgy véli, Dăncilă a szabadsága idejére nem ügyvivő miniszterelnököt nevezett ki, hanem átadott néhány hivatali feladatot. „Nincs itt szó semmiféle ügyvivő miniszterelnökről” – nyilatkozta pénteken a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke. Călin Popescu-Tăriceanu közölte, nem osztja az államfő véleményét, ő négy évig voltam miniszterelnök, de soha nem egyeztetett az akkori államfővel arról, hogy ki látja el a kormány élén az operatív feladatokat.

Az alkotmánybíróság augusztus 14-én ismerteti álláspontját az államfő és kormány közötti esetleges alkotmányos jellegű jogi konfliktusról.