Kártalanítják a sertéstenyésztőket

Hírösszefoglaló 2018. augusztus 03., 11:33

Az állam megtéríti azt a kárt, amelyet az afrikai sertéspestis okozott a tenyésztőknek - mondta Petre Daea mezőgazdasági miniszter csütörtök este a Realitatea TV műsorában.

Állatok tízezreit kellett feláldozni Fotó: Boda L. Gergely

Daea kijelentette: az afrikai sertéspestis-gócok felszámolása és az érintett farmok fertőtlenítése után újratelepítik a sertésállományt, és addig is kártérítést kapnak az érintett gazdák – számol be az Agerpres hírügynökség.

A kártérítés összegét úgy számolják ki, hogy az elpusztított állat súlyát beszorozzák 6,12 lejjel kilomgrammonként.

A miniszter szerint az egyetlen megoldás a betegség terjedésének megállítására az, ha szigorúan betartják az állategészségügyi előírásokat. Arról is tájékoztatott, hogy jelenleg húszezer ember dolgozik országszerte a gócok felszámolásán. A munkába a helyi hatóságokon és állatorvosokon kívül a csendőrséget, rendőrséget és a hadsereget is be kellett vonni, mert egyetlen góc felszámolása 45 személyt igényel.

A vírus jelenleg nyolc megyében van jelen, a legtöbb esetet Tulcea megyében regisztrálták:

itt 57 településen összesen 465 gócot fedeztek fel és 9.875 disznót kellett elpusztítani. Konstanca megye 7 településén 16 gócot találtak, 648 állatot kellett leölni, Bihar megye 8 településén 21 góc miatt 150 sertést pusztítottak el. Szatmár megyében 4 településen ütötte fel a fejét a gyógyíthatatlan kór, ami 25 disznó leölését követelte. Brăila megye 9 településén összesen 5.265 állatot kellett elpusztítani, Ialomiţa megyében 76-ot. Szilágy megyében is találtak egy gócot, itt vaddisznókat betegített meg a vírus. Gondok vannak Galac megyében is - tette hozzá a miniszter.

A Carniprod sertéshizlalda teljes állományát, 48.034 sertést el kellett pusztítani, és ugyanez vár egy másik farm mintegy 18.000 állatára is.