Hagyományélesztő szezonrajt a Liga 2-ben: nagy múltú csapatokkal rajtol a másodosztályos labdarúgó-bajnokság

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. augusztus 03., 09:20

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb szezonrajtjára készül hétvégén a hazai másodosztályos labdarúgó-bajnokság, ahol több nagy múltú futballcsapat visszatérése bővíti a rangadók számát. 

Az UTA az immár villanyvilágítással ellátott Motorul-stadionban mutatta be csapatát csütörtökön Fotó: Uta-arad.ro

Lezárult a várakozás, hétvégén elrajtol az elmúlt évek egyik legizgalmasabbnak ígérkező szezonja a hazai másodosztályos labdarúgó-bajnokságban.

A mezőnybe ugyanis Liga 3-as feljutóként visszatértek olyan nagy múltú csapatok, mint a Kolozsvári Universitatea, a Ploiești-i Petrolul vagy a Konstancai Farul, az élvonalból kiesőként pedig a Temesvári ACS Poli csatlakozott az ugyancsak múltba nyúló hagyományokkal bíró UTA, Argeș FC, illetve a Temesvári Ripensia alakulataihoz.

Közülük ugyanakkor a Szamos-parti „egyetemisták” és a Prahova megyei „sárga farkasok” sem szeretnének sokáig időzni ezen a szinten, kiemelkedő szurkolói támogatottságuk és a nyári befektetések alapján mindketten esélyesnek számítanak az élvonalba való visszatérésre. A kolozsváriakat edző Adrian Falub rá is mutatott, hogy folyamatos rajtuk a nyomás.

Száz évet tölt jövőre a klub és mindenki csak a feljutásra gondol, pedig ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Edzői pályafutásom alatt még nem láttam ilyen erős Liga 2-es mezőnyt”

– mondta a Sportfm.ro-nak a szakvezető. Ezzel együtt azért optimistán vág neki az idénynek, mert szerinte egy olyan keret formálódott náluk, amely képes az élvonalba jutásért harcolni. „Nem számít, hol játszunk, hogyan játszunk, a lényeg hogy nyerjünk” – fogalmazott a nyitóforduló előtt az U mestere.

Hasonló elvárások vannak a Leo Grozavu edzőre bízott Petrolulnál is, amely, mint ismeretes, az egyik legaktívabb klub volt a nyári átigazolási időszakban. Ez rossz hírt jelent a Târgoviștéi Chindiának, amely idén elbukva az osztályozót most Viorel Moldovan szakvezetése mellett próbálja meg újra megcsípni az élmezőnyt. Az Argeș FC-nél eközben a szurkolók nehezményezik, hogy még nem változtattak a klub szerveződési formáján, ezért a pitești-i önkormányzat csapata jelen állás szerint nem jogosult a feljutásra.

Érdekes még a Petrozsényban játszó újonc Energeticianul és a Cristian Lupuț edző irányítása alatt kiegyensúlyozottan teljesítő Nagyváradi Luceafărul viszonya, hiszen – mint arról már beszámoltunk – mindkét együttest ugyanaz a Gorj megyei üzletember, Nicolae Sarcină finanszírozza, így kereteik között is volt „átjárás” a nyári átigazolási időszakban. Ők várhatóan a bennmaradásért harcolnak majd a középmezőnyben, ott, ahol a tavalyi tapasztalatok alapján az aradi és temesvári együttesekkel is számolni ki.

„Közepes” lelkesedés

Az UTA ugyanis hiába pályázik évek óta az élvonalbeli visszatérésre, mert a kudarcba fulladt tavalyi szezon után most visszafogottabban vág neki a bajnokságnak. Még úgy is, hogy – bár saját stadionjuk még nem készült el –

a világosi „száműzeté­sük” után hazaköltözhettek abba a felújított Motorul stadionba, ahol a csütörtök este már felkapcsolták a villanyvilágítást, hogy a 2018–2019-es szezonra összeállított keretet bemutassák a szurkolóknak.

A pályát ugyanakkor most hétvégén még nem avatják fel, mert az aradiak Bukarestben, az élvonalból kiesett Daco-Getica névre váltó Juventus vendégeként kezdik az idényt.

Temesvári tumultus

Temesváron ezzel szemben gyakran lesz Liga 2-es mérkőzés, hiszen a Temesvári ACS Poli élvonalbeli búcsújával háromra nőtt a Bega-parti csapatok száma a mezőnyben. Ebből kettő is „Poli”, hiszen az ASU Poli már az elmúlt idényt is a másodosztályban töltötte, mint ahogyan az 1930-as években a Kolozsvári U-val bajnoki döntőt játszó Ripensia is ebben az osztályban vetette meg a lábát.

Az ASU Poli és a Ripensia szurkolói támogatórendszerben szerveződött, az ACS Poli viszont a nagy múltú Politechnika jogutódaként a városi és a megyei tanácsok támogatását élvezi. Ezért is háborodtak fel, amikor megvonták tőlük a Dan Păltinișanu-stadion folyamatos használati jogát,

miközben adósságok terhe mellett kezdik a szezont– az ugyancsak hagyományokkal rendelkező, de feljutása megünneplése óta problémákba ütköző Konstancai Farul szurkolói klubjának vendégeként. Ionel Ganea edző szerint nem lesz egyszerű feladatuk a Gheorghe Hagi futballakadémiájának ovidiui pályájára költözött tengerparti alakulat ellen, de kellőképpen felkészültek ahhoz, hogy győzni tudjanak.

Eközben az ACS Poli elnöke, Radu Birlică szintén próbált optimizmust közvetíteni a közvélemény felé, mert a megyei tanácselnök, Călin Dobrával való egyeztetése alapján meggyőződése, hogy problémájuk megoldódik. Közleményben kiemelte a több mint ötven évre visszanyúló hagyományaikat, ugyanakkor megfogalmazása szerint értékelik a város másik két futballklubjának fejlődését is. Az ASU Poli csütörtökön szintén közleményben idézi fel a hat éve alapított egyesületük történetét, civilizált, sportszerű magatartásra szólítva fel riválisaikat a szezonrajt előtt.

Ők azok, akik egyébként a lila-fehér hagyományok követőiként tartják számon magukat, és mint azt menedzserük, Fehér Zoltán a Krónikának elmondta: nem tartja szerencsésnek ezt a Liga 2-es premiert.

Az viszont biztos, hogy érdekes bajnokság lesz. Szerintem minden idők legérdekesebb mezőnye a mostani. Ez remélhetőleg a nézettségben is megmutatkozik. Nekünk is az a célunk, hogy többen látogassanak ki a stadionba a meccseinkre”

Hozzátette, a tavalyinál fiatalabb kerettel lépnek pályára, de elég tapasztalatuk van ahhoz, hogy helytálljanak. A nyári befektetések alapján főesélyesként szerinte is a Kolozsvári U és a Petrolul indulnak, ugyanakkor figyelmeztet: a labdarúgásban bármi megtörténhet, kellő nyugalommal és taktikával más is felérhet az első helyekre.

Szolidaritás a ligában

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közleménye alapján a másodosztályos klubok úgy döntöttek, hogy az idei szezon végén a feljutó csapatok lemondanak a tévéközvetítési jogok értékesítéséből származó bevételük utolsó részletéről a Liga 3-ból feljutó együttesek javára.

A szervezet ezt a tavaly kigondolt szolidaritási elv első lépésének tartja, bár az emlékezetes, hogy akkor még azt szerették volna elérni, hogy az élvonalbeli klubok a médiabevételeik egy bizonyos százalékát osszák meg a Liga 2 mezőnyével. Ezt persze az élvonal nem fogadta el, ráadásul

sajtóbeszámolók alapján a másodosztályos meccsek közvetítési jogát is a reméltnél kevesebb pénzért sikerült idén nyáron értékesíteni – a DigiSport, a TelekomSport és a LookTv közösen vásárolták meg –, így továbbra is nagy különbségek vannak a két futballszíntér között. A Liga 2-ben a 2018–2019-es idényben 500 ezer eurót osztanak majd szét, ezért egy klubra mintegy 20-25 ezer euró jut, szemben a Liga 1-es újoncnak járó mintegy 1 millió euróval.

A ProSport úgy tudja, hogy az FRF első embere, Răzvan Burleanu a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) ellenkezése dacára a csütörtöki vezetőségi ülésen előterjesztette az élvonal bővítésére tett ajánlatát, ám azt a tagok elutasították, ezért a 2018–2019-es Liga 2-es szezon végén változatlanul a legjobb két csapat jut fel a Liga 1-be, míg a harmadik helyezett osztályozót játszik majd az élvonalbeli szereplésért. Az FRF-elnök ugyanakkor a délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Liga 1 bővítéséről ezúttal nem is esett szó, azt majd az LPF ülésén fogják napirendre tűzni.