Megrövidítette a kormány a titkosszolgálatokat és az elnöki hivatalt a költségvetés-kiegészítéskor

Krónika 2018. augusztus 02., 22:44

Pozitív költségvetés-kiigazítást jelentett be csütörtök este Viorica Dăncilă miniszterelnök. A döntés elsősorban a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséjét érinti hátrányosan.

A Viorica Dăncilă vezette kormány hatmilliárd lejes többletet „talált” a költségvetésben Fotó: Gov.ro

A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök arról számolt be, hogy a gazdaság jó irányba halad, az idei évi konszolidált általános költségvetéshez becsült bevétel az eredeti összeghez képest 6 milliárd lejjel nőtt. A hazai össztermék (GDP) az eredeti becslésekhez képest 945 milliárd lejre fog nőni a szakértők számításai szerint, ez 37 milliárd lejjel több a korábban számított összegnél.

„A kormány tartja magát a 2,97 százalékos költségvetési hiánycélhoz, ami tehát az Európai Unióval szemben vállalt 3 százalékos küszöb alatt marad” – szögezte le a miniszterelnök.

A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyi rendszer büdzséje 891 millió lejjel bővül, az összeg nagy részét felszerelésekre fordítják; többek közt 300 inkubátort és 300 hallásmérő készüléket vásárolnak a szülészeti osztályok számára. A tanügy 178 millió lejt kap ösztöndíjak kifizetésére és beruházásokra. Száztízmilliót az afrikai sertéspestis járvány megfékezésére, és a tenyésztők kártérítésének kifizetésére különítettek el. Az adóhatóság (ANAF) 278 millió lejt kap a költségvetés-kiigazítás során, amelyet az informatikai rendszere felújítására, a vámhivatalok felszerelésére, illetve a vámügyi hatóságnak az Európai Unió határán (a Moldovai Köztársasággal, Ukrajnával és Szerbiával közös határon) működő hivatalainak korszerűsítésére kell fordítania.

Viorica Dăncilă kijelentette, hogy a híresztelések ellenére az év végéig biztosított a keret a nyugdíjak és a közszférában dolgozók bérének kifizetésére. „Kérem tehát a nyugdíjasokat, hogy a kormány által bemutatott hivatalos adatokat vegyék alapul, és biztosítom őket, hogy a közelmúltban megemelt nyugdíjak kifizetésére teljes egészében van költségvetési fedezet” – nyomatékosította a kormányfő. A költségvetés-kiigazítás során 850 millió lejjel nő a nyugdíjakra fordítandó összeg.

A kormányfő azt is elmondta, hogy bizonyos intézmények költségvetését lecsökkentik, ahol „nem sikerült elkölteni a számukra kiutalt összeget”, és az így felszabadult pénzt az egészségügy, a tanügy vagy a beruházási ágazat kapja meg. Kiderült, hogy lefaragott a kormány a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a Külügyi Hírszerzés (SIE), a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), a kormányőrség (SPP), valamint az elnöki hivatal büdzséjéből. Kevesebb forrás jut továbbá a gazdasági, az energetikai, a fejlesztési, a környezetvédelmi, az idegenforgalmi, a vízügyi és erdészeti, az ifjúsági és a kutatási minisztériumnak, továbbá a külügyminisztérium is negatív kiigazításban részesül. A kormány nem tér ki rá, pontosan mennyivel csökken a különböző minisztériumok és intézmények büdzséje, mindössze annyit tudni, hogy intézményenként tízmillió lejt meghaladó összegről van szó. 

Viorica Dăncilă kifejtette, az első félévi költségvetés-végrehajtás azt bizonyítja, hogy a kormány kellő figyelmet fordít a beruházásokra, az európai alapok lehívására és tiszteletben tartja a lakosság jövedelem-növekedésére vonatkozó ígéreteit. „A közberuházások 2018 első félévében 9,1 milliárd lejre emelkedtek, míg 2017 ugyanezen periódusában 6 milliárd lej volt ez az összeg, tehát körülbelül 50 százalékos bővülésről beszélhetünk” – idézte az Agerpres hírügynökség a kormányfőt. Dăncilă arról is beszámolt, hogy az év első hat hónapjában 6,9 milliárd lej folyt be európai alapokból, ami 22,8 százalékkal több, mint a tavalyi esztendő első félévében.

A belügyminisztériumhoz 366 millió lej kerül a kiigazítás során, ezt az összeget a járműpark bővítésére, illetve közel 8000 új rendőri állás létesítésére kell fordítania. A roncsautó-program is részesül a pozitív költségvetés-kiigazításból: további 30 ezer értékjegyet bocsátanak ki. 250 millió lejt különítenek el a 3 millió eurósnál nagyobb beruházások, a „Fektess saját magadba” program, valamint a szállítók gázolaj-jövedéki adójának visszatérítési költségeire.

Részesül a keretből a Start Up Nation program, a filmgyártást támogató program, az óvodák és bölcsődék építésére kezdeményezett, illetve a szolgálati lakások építését támogató gROwth program is. Viorica Dăncilă közölte, a költségvetés-kiigazításról szóló rendeletet augusztus második felében fogadja el a kormány.