Több ezer lejes bírsággal sújtható a szexuális vagy lelki zaklatás

MTI 2018. augusztus 02., 15:19

Szabálysértésnek számít és 3000-től 10 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető ezentúl Romániában a szexuális vagy lelki zaklatás, amely nem minősül bűncselekménynek – az erről szóló törvénymódosítást csütörtökön hirdette ki Klaus Johannis államfő.

Fotó: Gecse Noémi

A bukaresti képviselőházban július elején nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály a férfiak és nők esélyegyenlőségéről szóló, 2002 óta hatályos törvényt módosítja, leszögezve, hogy közterületen és a magánszférában is tilos a szexuális, illetve lelki zaklatás. A törvényben szereplő meghatározás szerint minden olyan helyzet zaklatásnak minősül, amikor valaki nemi identitása miatt nemkívánatos, sértő, megfélemlítését, megalázását, megsértését célzó vagy eredményező bánásmódban részesül.

A szexuális zaklatást arra értik, ha valaki szexuális töltetű, nemkívánatos gesztusok vagy megjegyzések áldozatává válik, amelyek méltóságának megsértését, megfélemlítését, megalázását célozzák, vagy eredményezik.

A törvénymódosítást kezdeményező Oana Bizgan-Gayral független képviselő az indoklásban azt írta, Romániában annyira elterjedt a zaklatás, hogy tízből nyolc nő nem érzi magát biztonságban éjszaka az utcán, négy pedig nappal sem. A nők hetven százaléka nem reméli, hogy bárki közbelépne, ha zaklatás áldozatává válna – teszi hozzá.

A „lelki zaklatás” fogalmát a törvény nem tisztázza.

A szabálysértést a most hatályba lépő törvénymódosítás szerint rendőrök, csendőrök, határőrök vagy helyi (önkormányzati alkalmazásban lévő) rendőrök állapíthatják meg, és nekik kell majd a bírságot is kiszabniuk. A tettenérés vagy bizonyítási eljárás módozatait a jogszabály nem részletezi, az alkalmazási előírásokat vélhetően egy később kibocsátandó kormányhatározat vagy miniszteri rendelet fogja tisztázni.