Emelkedik a távhő ára, többe kerül a tömegközlekedés Kolozsváron

Krónika 2018. augusztus 01., 23:38

Ősztől többe kerül a távhőszolgáltatás Kolozsváron, a drágításról szerdai ülésén döntött a kincses város képviselő-testülete. A tanácsosok megszavazták a tömegközlekedés drágítását is.
 

Emil Boc polgármester (előtérben) nem értett egyet a Liviu Neag igazgató (háttérben) javasolta drágítással

Október elsejétől 220 lejről 242 lejre emelkedik a gigakalória ára Kolozsváron – döntött szerdai ülésén a városi tanács. A kolozsvári távfűtési vállalat 1378 lakótársulásnak, ezen belül 26 500 lakrész számára biztosít hőenergiát, összesen 65 ezer személy részesül a szolgáltatásból.

Legutóbb 2014-ben módosította a gigakalória árát az önkormányzat, amely azzal indokolja a drágítást, hogy az európai gázárakhoz való felzárkózás miatt azóta jelentősen emelkedett a földgáz ára, amely a hőenergia előállítási költségének a 70 százalékát teszi ki.

Emellett a villamos energia ára is jelentősen emelkedett az elmúlt 4 évben, ami a másik összetevője a hőenergia előállítási költségének, továbbá a kötelező béremelések is hozzájárultak ahhoz, hogy elkerülhetetlenné váljon a gigakalória árának növelése. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint 2018 első felében mintegy 30 millió lejes szubvenciót nyújtott az önkormányzat a távfűtési vállalatnak működése biztosítása érdekében.

Októbertől 25 százalékkal drágul a tömegközlekedés is a kincses városban: 2,50 lejre emelkedik egy utazás ára a tömegközlekedési eszközökön. A tanácsülésen az ellenzéki szociáldemokrata (PSD) képviselők hevesen ellenezték az intézkedést, amelytől Emil Boc polgármester is elhatárolódott, a helyi tömegközlekedési vállalat (CTP) vezetőségére hárítva a drágítást. Liviu Neag, a CTP vezérigazgatója azzal érvelt, hogy a jegyek és bérletek ára öt éve nem módosult, a vállalat fenntartásának időközben megnövekedett költségei emiatt halaszthatatlanná tették a drágítást. Neag közölte, a következő két évben nem emelik az árakat.

Az új jegy- és bérletárak értelmében ősztől az eddigi 4 helyett 5 lejbe kerül egy két utazásra szóló jegy, 4 lejt kell kifizetni egy éjszaki utazásért, egy 60 percig érvényes jegy pedig 5 lej lesz. A bérletek esetében a következő tarifákat határozta meg az önkormányzat: a napi bérletek esetében a minden vonalra, az egy napig érvényes bérlet ára 14 lej, a három napig érvényes bérlet ára pedig 23 lej. Az egy hétre, egy vonalra érvényes bérlet ára 20, két vonalra 32, az összes vonalra 45 lej. Az egy hónapig, egy vonalra érvényes bérlet ára 70 lejre emelkedik, két vonal esetében 90 lej.

A képviselő-testület úgy döntött, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is ingyen utazhatnak a buszon, trolin és villamoson. „A bérletek árát jóval alacsonyabb arányban emeltük meg, mint a jegyek árát, mert a rendszeres utazókat nem szeretnénk elveszíteni, hiszen a város közlekedése szempontjából is előnyös, ha minél többen döntenek személygépkocsi helyett a közszállítási eszközök mellett. Azonban az áremelés sajnos elkerülhetetlenné vált, ezzel együtt az önkormányzat a szükségesnél kisebb arányú drágítás mellett döntött, noha tíz új buszvonal indítása is fokozta a közszállítási vállalat kiadásait. Kolozsvár a hasonló méretű nagyvárosok által szabott buszjegy árak szintjére emelte a jegyek árát, például Aradon egy utazás ára 3 lej, Jászvásáron 2.50 lejbe kerül” – nyilatkozta Oláh Emese alpolgármester.

Amúgy a kolozsvári önkormányzat szerdán 85,1 millió lej elkülönítését is jóváhagyta elektromos buszok vásárlására.