Kedden jár le az egységes adóbevallási nyilatkozatok benyújtási határideje

Hírösszefoglaló 2018. július 31., 12:19

Július 31-e, kedd az utolsó nap, amikor még be lehet nyújtani személyesen vagy online az egységes adóbevallási nyilatkozatokat – emlékeztet a pénzügyminisztérium.

Fotó: Gecse Noémi

Akik online szeretnék kitölteni az űrlapot, azok a Declunica.anaf.ro honlapon tehetik meg, miután regisztráltak a privát virtuális térben (SPV). Az egységes nyilatkozatot személyesen is be lehet nyújtani az országos adóhivatal (ANAF) helyi fiókjaiban, vagy tértivevénnyel postán is feladható – számolt be az Agerpres.

Az egységes nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell kitölteniük és benyújtaniuk, akik egyénileg vagy társulási formában, Romániában és/vagy külföldön olyan jövedelmet valósítanak meg, amely után adót és társadalombiztosítási járulékot kell fizetni.

Azoknak is be kell nyújtaniuk a nyilatkozatot, akiknek nincs jövedelmük, de szeretnének társadalombiztosítási járulékot fizetni.

Akik 2018. július 31-ig benyújtják a nyilatkozatot és 2019. március 15-ig teljes egészében kifizetik, 5%-os kedvezményt kapnak a 2018-ra vonatkozó adóból, illetve a vonatkozó társadalombiztosítási járulékból. Az egységes nyilatkozat benyújtásának elmulasztása 50-től 500 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható. 2019-től az egységes nyilatkozatot kizárólag online lehet benyújtani.