Felelős vállalkozások: ellenzi a romániai kkv-k többsége a tervezett adóamnesztiát

Rostás Szabolcs 2018. augusztus 01., 09:13

Bár valószínűleg hasznuk származna az intézkedésből, a romániai kis- és középvállalkozások háromnegyede nem támogatja a bukaresti kormány által fontolgatott adóamnesztiát.

Amnesztia: adós, ne fizess?

Tízből két kis- és középvállalkozó támogatja az adóamnesztiát, jóllehet 44 százalékuknak előnyük származna belőle. Mindez azt jelenti, hogy felelős vállalkozói rétegünk van – jelentette ki hétfőn Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke.

Jianu közölte, eddig nem hallott letisztult elképzelést a kormányzat részéről a sokat emlegetett adóamnesztiával kapcsolatban. Emlékeztetett, hogy egyes hírek szerint az adóamnesztia egyaránt érvényes lesz a magán- és a jogi személyekre, mások beszéltek arról is, hogy önkéntesen kell a jogkövető magatartást vállalni.

Az adóamnesztia fogalmának két összetevője van: az egyik az adósságok eltörlése, a másik a nem adózott jövedelmek önkéntes bevallása. 2005-ben is volt egy jól meghatározott célokkal meghirdetett adóamnesztia, amely többe került az államnak, mint amennyit kaphatott volna belőle”

– idézte az Agerpres hírügynökség Jianut.

A CNIPMMR július 23. és 29. között felmérést végzett a romániai vállalkozók körében, amelyben azt kérdezték, hogy időszerűnek tartanának-e egy adóamnesztiát. A válaszadók 76,2 százaléka nemmel felelt. Arra a kérdésre, hogy kit kellene adóamnesztiában részesíteni, a válaszadók 41,3 százaléka a magán- személyeket, 40,3 százaléka pedig a mikrovállalkozásokat jelölte meg.

A vállalkozók 44,4 százaléka úgy nyilatkozott, hogy hasznuk származna az adóamnesztiából. A válaszadók 30,2 százaléka szerint negatív, 23,8 százalékuk szerint pozitív hozadéka volna az adóamnesztiának.

Lehetséges pozitív következményként említették, hogy az adósok megszabadulnának a büntetőkamattól, a negatív hozadéka viszont sokak szerint az lenne, hogy bátorítanák az adókötelesség megszegését. „A vitatott következményekkel járó intézkedések helyett, amelyek előnytelenek és igazságtalanok lennének a becsületes adófizetőkkel szemben, olyan módosításokat kellene bevezetni, amelyek ösztönzik és kedvezményeket biztosítanak az adókat és illetékeket időben befizető vállalkozóknak” – vélekedett a romániai kis- és középvállalkozások érdekeit ellátó szervezet vezetője.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a Viorica Dăncilă vezette kormány nem a magánszemélyek, hanem az idők során nagy adósságot felhalmozó állami vállalatok esetében fontolgatja az adóamnesztia bevezetését. A pénzügyi tárca vezetője leszögezte: az adóamnesztia csak a román vállalatokra vonatkozna. Teodorovici legutóbb közölte, egyelőre „jegelik a témát”, mert szerinte a romániai társadalom nincs felkészülve az intézkedésre.