Csép Andrea a szociális segélyekről: az új intézkedések növelik a munkalehetőségek számát

Szucher Ervin 2018. július 31., 15:52

Ezentúl csak a ténylegesen rászorulók kaphatnak szociális segélyt – hangsúlyozta a Krónikának Csép Andrea, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának titkára a néhány nappal ezelőtt kihirdetett törvény kapcsán.

Csép Andrea Fotó: Antal Erika

Ezentúl csak a ténylegesen rászorulók kaphatnak szociális segélyt – hangsúlyozta a Krónikának Csép Andrea, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának titkára a néhány nappal ezelőtt kihirdetett törvény kapcsán.

Amint arról beszámoltunk, a visszaélések kiszűrése érdekében hozott új rendelkezések szerint

ezentúl nemcsak azok nem lesznek szociális segélyre jogosultak, akik visszautasítanak egy felajánlott munkahelyet, hanem azok sem, akik nem vesznek részt a munkaerő-elhelyező ügynökségek által szervezett programokon vagy képzéseken.

Egy másik módosítás szerint a jövőben az, aki elveszíti a szociális segélyhez való jogosultságát, nem 30 nap után, hanem legfennebb 12 hónap múlva kérvényezheti újra a támogatást.

A jogszabály azt is előírja, hogy a segély összegének megfelelő munkát kell végezniük a polgármester felkérésére a munkaképes, támogatásban részesülő személyeknek.

Újdonságnak számít, hogy nemcsak az önkormányzatok, hanem a vállalkozók is ajánlhatnak munkalehetőséget, sőt napszámosnak is elszerződhetnek a támogatásban részesülők.

Amennyiben a segélyt kapó személy munkaképtelen, a helyi közösség érdekében a munkát a család többi tagjának kell elvégeznie.

{K1}

Csép Andrea nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, miszerint nem tart-e attól, hogy a régóta várt szigorítások esetleg egyéb gondokat szülhetnek, mint például a lopások, rablások elszaporodása. Szerinte az önkormányzatok már régóta várnak erre a törvénymódosításra, a polgármesterek pedig kimondottan örülnek neki. A parlamenti képviselő szerint az új jogszabály kimondottan a munkalehetőségek spektrumát növeli, nem a munkakerülést bátorítja.

Romániában közel kétszázezren élnek szociális támogatásból. A jogosultak átlagban havi 270 lejhez jutnak az állami költségvetésből, a kiadás évi 648 millió lejjel terheli a büdzsét.

Országos szinten júniusban a legtöbben Dolj megyéből igényeltek segélyt, összesen 12 381-en. A kérések száma Bákó és Buzău megyében is meghaladja a tízezret, míg Teleorman és Galac megyében megközelíti. Az ellenpólust a főváros és környéke, azaz Ilfov megye képezi mindössze 246, illetve 1327 személlyel. Az erdélyi megyékben lényegesen kevesebb a szociális segélyezettek száma, mint a Kárpátokon túli régiókban.