Átadták a Corona és Hargita vonatok bővítéséért gyűjtött székelyföldi aláírásokat

Krónika 2018. július 30., 16:39

Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere a Tusványoson átvette a Székelyföldet Budapesttel összekötő vonatjáratok bővítéséért gyűjtött aláírásokat.

Fotó: MÁV-START

A Brassó–Székelyföld–Budapest-vasútvonalon közlekedő Corona és Hargita nemzetközi intercity járatok bővítését szeretné elérni a Hargita, Kovászna és Maros megyei önkormányzat vezetője: ennek érdekében

aláírásokat is gyűjtöttek, a támogató kézjegyeket pedig a 29. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban adta át Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke dr. Palkovics Lászlónak, Magyarország innovációs és technológiai miniszterének.

A három megye vezetője hétfői közös közleményében hangsúlyozza: sokakat érint a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) kedvezőtlen intézkedése, amelynek következtében csökkentették az utazókocsik számát, megvonva a lehetőséget sok utazni vágyótól. A problémával lakossági bejelentésre kezdtek el foglalkozni a székelyföldi elöljárók.

Az utazóközönség a Brassó–Székelyföld–Budapest-útvonalon közlekedő Corona és Hargita járatok zsúfoltságát kifogásolta, amit az utazókocsik számának csökkentése eredményezett.

A nemzetközi járatok fejlesztése érdekében a székelyföldi megyei önkormányzatok aláírásgyűjtésbe kezdtek, illetve az RMDSZ helyi szervezetei is gyűjtötték a támogató kézjegyeket. Az akcióhoz számos önkéntes csatlakozott, ugyanis sokaknak fontos ez a közlekedési lehetőség, amely élő kapcsolatot teremt Székelyföld és Budapest között. Április óta több mint másfélezer aláírás gyűlt össze, ezeket a székelyföldi önkormányzatok nevében adta át Borboly Csaba dr. Palkovics Lászlónak.

„Sokaknak kényelmes, biztonságos és kiszámítható ez a közlekedési lehetőség, ezt bizonyítja a több mint másfélezer támogató aláírás. A székelyföldieknek nagy segítség a kapcsolattartásban, üzleti, baráti vagy családi kapcsolatok ápolásában, tanulmányaik végzésében, vagy esetleg orvosi kezelésekben.

Éppen ezért kérjük a magyar kormányt és a magyar állami vasutat, hogy bírálják felül a járatok csonkítására vonatkozó döntéseket; bízunk a székelyföldi utazóközönség számára pozitív eredményben”

– idézi a közlemény Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt.

„Kovászna, Hargita és Maros megye közös beadványban kérte, hogy változtassanak ezen a helyzeten, a cél érdekében aláírásokat is gyűjtöttünk a térségben.

Már Orbán Viktor miniszterelnök urat és a MÁV vezérigazgatóját is tájékoztattuk az esetről,

arra kérve őket, hogy találjanak megoldást az Erdély fő ütőerén áthaladó vonatjáratok ésszerű korszerűsítésére, hiszen nagyon sok erdélyi utazik azokon, nemcsak egyetemisták és üzletemberek, hanem magyarországi turisták is igénybe veszik a Sepsiszentgyörgy–Csíkszereda–Gyergyó–Marosvásárhely–Kolozsvár–Budapest-útvonalon haladó járatot. Az érintett települések lakói, diákok és egyetemisták szívesen támogatták aláírásukkal ügyünket” – fogalmazott Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke.

„Székelyföld és Maros megye számára nagyon fontos a közvetlen összeköttetés Budapesttel, a repülőjárat mellett a közvetlen vonatjárat is, hiszen a helyi közösségnek igénye van erre. Ahhoz azonban, hogy a vonatos közlekedés továbbra is vonzó maradjon, biztosítani kell az utasok számára a kényelmet és az eddigi szolgáltatásokat.

Ennek a közvetlen összeköttetésnek a fenntartása nemcsak gazdasági szempontból fontos, hanem nemzeti érdek is”

– mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.