Terebélyesedik a PSD-t szidalmazó rendszámtáblával közlekedő román férfi körüli botrány

Rostás Szabolcs 2018. július 30., 14:44

Bűnvádi eljárás keretében bevonta a román közlekedés-rendészet hétfőn annak a férfinak a jogosítványát, aki a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) szidalmazó feliratú rendszámtáblával látta el gépkocsiját.

Răzvan Ştefănescu (előtérben) és a személyre szabott rendszámtáblával ellátott személygépkocsi Fotó: Facebook

Nem várt fordulatot vett annak a Svédországban élő román állampolgárnak az ügye, aki nemrég a kormányzó román szociáldemokratákat (PSD) becsmérlő rendszámával szerzett hírnevet magának. Răzvan Ştefănescu nevét azután kapta fel a román, sőt később a nemzetközi sajtó, hogy a Liviu Dragnea vezette alakulat, valamint a bukaresti kormány politikájával szembeni tiltakozásképp fogadott hazájában személyre szabott rendszámot is igényelt személygépkocsija számára, amelyet kérésére a svéd hatóságok a „MUIEPSD” (szabad fordításban: Szopsz PSD) betűkombinációval láttak el.

A bukaresti hatalommal szembeni ellenérzést meglehetősen vulgárisan kifejező gesztus hatalmas publicitást kapott az országban, a közösségi oldalakon rengetegen gratuláltak a férfinak, jót szórakozva, egyúttal helyeselve ötletes kormánybírálatát. Sőt cselekedete másokat is megihletett: egy helyi gazda ugyanezt a szidalmazó szöveget „írta ki” kombájn segítségével a mezőre a Kolozs megyei Pusztakamaráshoz tartozó Mezőszombattelkén, mire a rendőrség felszólította, hogy távolítsa el onnan.

Răzvan Ştefănescu azonban nem úszta meg ennyivel. A 45 éves, konstancai illetőségű férfi július közepén zavartalanul beléphetett Romániába személyre szabott rendszámtáblával ellátott gépkocsijával, amelyre augusztus közepéig kiváltotta az útadót is. Bár elmondása szerint az elmúlt napokban többször is igazoltatták a román közlekedés-rendészet munkatársai, de eljárást nem indítottak ellene, hétfőn hajnalban Bukarestben újfent leintették, ekkor azonban már a jogosítványát és a rendszámtábláját egyaránt bevonták.

A történtek kapcsán kibocsátott közleményében a rendőrség megállapította, hogy olyan gépjármű vezetése miatt indítottak bűnvádi eljárást a férfi ellen, amelyet más ország területén írtak be forgalomba, ám amely nem közlekedhet Románia területén.

A hatóság megemlíti azt is, hogy a büntető törvénykönyv alapján ez a bűncselekmény hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy bírsággal büntethető. A közlekedés-rendészet hivatkozik egyúttal az Interpol stockholmi irodájától kapott tájékoztatásra, miszerint a szóban forgó rendszám kizárólag Svédország területén használható.

Csakhogy Răzvan Ştefănescu kihágásnak tartja a rendőrség eljárását, az elmúlt napokban történt igazoltatások alkalmával ugyanis még nem minősítették érvénytelennek a rendszámtábláját. „Amint elkérték a papírjaimat, közölték, hogy a rendszám nem érvényes, ezért el kell távolítanom. Én ezt megtagadtam, erre az egyik rendőr nekiesett, és leszedte, én meg lefilmeztem. Meghatározatlan ideig nem vezethetek autót, de hogy mi vár még rám, azt nem tudom. Az biztos, hogy zavarok valakit, ezért ez a zaklatás” – kommentálta a történteket hétfőn a férfi.

Akinek a mondandóját egyébként Svédország bukaresti nagykövetsége is alátámasztotta, Facebook-oldalán leszögezve: a stockholmi hatóságok által kibocsátott személyre szabott rendszámokkal az EU valamennyi országában lehet közlekedni. A Ştefănescuval szembeni eljárás hatására nagyon sokan fejezték ki nemtetszésüket a közösségi oldalakon, tüntetést helyezve kilátásba a közlekedés-rendészet országos parancsnoksága előtt.