Kiverte a biztosítékot a nagyromán nemzetféltőnél a szentgyörgyi gyászlobogó

Rostás Szabolcs 2018. július 29., 18:29

Heves magyarellenes megnyilvánulást váltott ki a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) szervezet vezetőjéből, hogy a sepsiszentgyörgyi városházán a román nemzeti himnusz napján is lengedezett egy gyászlobogó.

Fotó: Facebook

Alexandru Cumpănaşu vasárnap közösségi oldalán posztolt felháborodott hangvételű bejegyzést annak kapcsán, hogy a háromszéki megyeszékhely polgármesteri hivatalának homlokzatára gyászlobogót tűztek ki.

A magyarellenes megnyilatkozásairól elhíresült aktivista mindezt azzal hozza összefüggésbe, hogy Romániában július 29-én ünneplik a nemzeti himnusz napját.

„Mennyire tudtok szemtelenek lenni? Mennyire akartok eddig nem ismert érzelmeket kiváltani a román népből?! Ma a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal a román nemzeti himnusz napja alkalmából kitűzött egy gyászlobogót – egy román intézményre. Sürgős beavatkozást követelek az országos rendőr-főkapitányságtól és a csendőrségtől!” – olvasható a CNMR vezetőjének bejegyzésében, amelyhez fényképfelvételt is mellékelt. Cumpănaşu hozzátette, az általa irányított szervezet folytatja az RMDSZ tevékenységének betiltását célzó kezdeményezését.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva „szerencsétlen egybeesésnek” nevezte a történteket. A politikus elmondta, a gyászlobogót azért tűzték ki, mivel elhunyt Sepsiszentgyörgy egyik, Pro Urbe-díjjal kitüntetett díszpolgára, és a megyeszékhelyen két évtizede így búcsúznak az eltávozott személyiségtől. Porcsalmi leszögezte, nincs semmilyen előre megfontolt szándék a történtek mögött, a lobogót szombaton tűzték ki, és hétfőig marad.

Különben hasonló indulatokat váltott ki, hogy idén január 24-én, az egykori román fejedelemségek, Havasalföld és Moldva egyesülésének évfordulóján is gyászlobogót tűztek a sepsiszentgyörgyi városháza homlokzatára. Akkor az önkormányzat leszögezte: a gyászlobogónak nincs köze az egyesülés napjához, azt az akkoriban elhunyt László Attila, Pro Urbe-díjas karnagy emlékére tűzték ki.