Nemzetközi ökotábor Kalotaszegen – 50 diák ismerkedett meg a természetvédelemmel

Bede Laura 2018. július 29., 14:17

Erdélyi és magyarországi általános iskolások ismerkedtek meg a természettel és annak védelmével a tizenötödik alkalommal rendezett, pénteken zárult ökotáborban, amelynek a Kolozs megyében található magyarókereki iskolakert adott otthont.

A nemzetközivé bővült egyhetes rendezvényt a kalotaszentkirályi Silvanus Ökológiai Egyesület (SÖE) és a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület (HTvE) közösen szervezte.

A résztvevő 50 diák a kalotaszenkirályi Ady Endre Iskolából, a bálványosváraljai Általános Iskolából, a zsámbóki Bajza Lenke Általános Iskolából, a kunadacsi Ladánybene Általános Iskolából, a szilágylompérti Ady Endre Iskolából, a körösfői Kós Károly Iskolából és a bánffyhunyadi Vlegyásza Iskolából érkezett. A változatos programot ezen intézmények pedagógusai és az egyesületek önkéntesei biztosították – olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Hétfőn az ismerkedést és csoportformálást célzó tevékenységeket Péter Mónika-Mária tanárnő irányította. Másnap Okos-Rigó Hajnal biológiatanárnő és Okos-Rigó Dénes fizikatanár vezetésével

a diákok felfedező utat tettek a Hármas-kősziklán, ahol megfigyelték a növény- és állatvilágot, délután pedig megfestették a tábor zászlaját és ügyességi versenyen vettek részt.

Szerdán a mézgedi Czárán Gyula-cseppkőbarlang gyönyörű természeti adottságait csodálhatták meg Péter György-Árpád földrajztanár kaluzolásával. Csütörtökön szemügyre vették az idei árvizek következtében a Kalota-patak medrén történt változásokat, délután mikroszkópos megfigyelésre került sor Török Tímea biológiatanárnő vezetésével és tájékozódási versenyen ismételhették át a héten tanultakat, a keresendő pontoknál kérdésekre válaszoltak, majd tábortűz zárta a nap tevékenységeit.

Pénteken sátorbontással, díjazással és megható búcsúzkodással ért véget a rendezvény. A játékok, a közös étkezések és tábortűz során a diákok szociális érzékenysége, társaikkal szembeni felelős magatartása fejlődött. A szolgálatosság, az ételkészítés, a beszélgetések maradandó élményt jelentettek a diákoknak és tanároknak egyaránt. A díjmentes táborozást és a kiosztott elismeréseket az említett egyesületek, a Kolozs Megyei Tanács, a kalotaszentkirályi polgármesteri hivatal és a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola biztosították.