Dragnea is elhatárolódott a pestises sertések megsemmisítését a holokauszthoz hasonlító agrárminisztertől

Balogh Levente 2018. július 26., 21:21

Bocsánatkérésre kényszerült Petre Daea mezőgazdasági miniszter, az ellenzéki pártok pedig a lemondását követelik, miután egy interjúban azt mondta: a sertéspestissel fertőzött állatok megsemmisítése úgy zajlik, mint Auschwitzban a zsidóké.
 

Petre Daea minisztert éles bírálatok érik szerencsétlen nyilatkozata miatt Fotó: Boda L. Gergely

Több ellenzéki párt is Petre Daea mezőgazdasági miniszter lemondását követeli, miután a tárcavezető egy televíziós műsorban a holokauszthoz hasonlította a sertséspestises állatok megsemmisítését. Daea kedden este az Antena 3 hírtelevízióban beszélt arról, hogy többek között egy tulceai farmon 45 ezer állatot kell megsemmisíteni.

„Az egyetlen módszer a megsemmisítés. A sertéseket elégetik (...), rendkívüli munka, olyan ott, mint Auschwitzban” – fogalmazott a vitatott elszólásairól elhíresült miniszter.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről Ionel Dancă szóvivő csütörtökön leszögezte: a miniszternek távoznia kell, és bocsánatot kell kérnie a holokauszt túlélőitől, és tűrhetetlennek nevezte, hogy az auschwitzi áldozatokat elégetett állatokhoz hasonlítsák. Ovidiu Raeţchi, a PNL képviselője Liviu Dragneához, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéhez címzett nyílt levélben szólította fel a politikust: mondassa le Daeát, akinek kijelentése szerinte szörnyű, és az empátia teljes hiányáról árulkodik.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nevében Dan Barna elnök szólította lemondásra a minisztert annak „felelőtlen” kijelentése miatt. A Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette Románia Együtt Mozgalom is a tárcavezető lemondását követeli, minősíthetetlennek nevezve kijelentését, hiszen egy Románia által is elismert, világszintű tragédia kapcsán tett megengedhetetlen nyilatkozatot.

A kijelentése által kiváltott botrány miatt Daea csütörtökön nyilvánosan bocsánatot kért a zsidó közösség tagjaitól. „A zsidó közösség minden tagját tisztelem, és pontosítani szeretném, hogy csupán azt akartam érzékeltetni, milyen nehéz helyzetben vannak jelenleg a sertéstenyésztők az afrikai sertéspestis miatt. Rengeteg a fájdalom a lelkemben, csak le akartam írni azokat a szörnyű pillanatokat, amelyeket állattenyésztőink, valamint a válság kezelésével megbízott személyek átélnek. Isten őrizz, nem sértettem meg senkit életemben, szeretem embertársaimat, csak a lelki fájdalmat fejeztem ki, remélem, megértenek” – szerepel Daea közleményében.

Közösségi oldalán kért elnézést Liviu Dragnea PSD-elnök is a miniszter kijelentése miatt. Megjegyezte: Daea nagyot hibázott, de biztos abban, hogy a tárcavezetőnek nem állt szándékában megsérteni a zsidókat. Felszólította ugyanakkor Daeát, hogy a jövőben körültekintőbben fogalmazzon, és ne használjon olyan asszociációkat, amelyek sértenek másokat. Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke viszont közölte: hivatalból vizsgálatot indítanak az ügyben, és az elkövetkező napokban beidézik a minisztert meghallgatásra. Dorina Rusu, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tagja szintén közölte: vizsgálatot kezdeményez az ügyben, mivel a műsorvezetőnek közbe kellett volna lépnie „a holokauszt áldozatainak emlékét megcsúfoló” kijelentés miatt.

Közben Izrael bukaresti nagykövetsége közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot. Megjegyezte ugyanakkor: reméli, hogy a miniszter kijelentése csak annak tudható be, hogy nem rendelkezik alapos ismeretekkel a holokausztról és Auschwitzról, és nem akarta meggyalázni a holokauszt több millió áldozatának emlékét.

Dăncilă összekeverte Podgoricát Pristinával

Ismét nagyot bakizott Viorica Dăncilă román miniszterelnök, aki szerdán hivatalos látogatáson járt Montenegróban. A kormányfő montenegrói kollégájával, Dusko Markoviccsal találkozott, a megbeszélésen pedig úgy fogalmazott, örül, hogy Pristinában lehet – miközben Montenegró fővárosában, Podgoricában volt. A tolmács már kijavította a kormányfő bakiját, a montenegrói kormány pedig youtube-csatornájára hang nélkül töltötte fel az ominózus kijelentésről szóló részt. Az elszólás már csak azért is kellemetlen Bukarest számára, mert Románia még mindig egyike azon néhány EU-tag­államnak, amelyek nem ismerik el Koszovót. A kormányfő elszólását Adrian Dobre volt PSD-s államtitkár, a párt korábbi szóvivője egy televíziós műsorban „komoly hibának” nevezte, amely akár a kétoldalú viszonyra is kihathat.